做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
捽數勁唔勁?
M上SM...我個人覺得要好熟你嗰個範疇 或 好熟個Industry, 至少你要完全解釋到該範疇俾外行人知,同埋真係要諗到點令公司進步。

我覺得M上SM難,因為無SM經驗。但如果有SM 經驗,感覺依家再上會易D. 因為上面Vacancy多D (退休/ 升左做GM/ 移民), 最近都有兩間Recruitment Agency主動撩我。

不過都好睇你係咩industry, 例如banking and finance 會多機會D, retail 就食屎以上純粹個人感覺。
依家咩industry? 咩人工?
普遍女多男少 (B2B例外)
例如我公司有ABC 3個Target.

A就同同事講,做到就多幾個月Bonus (但根本已知好難達到)

B同C就淨係Management知,做到B就正常Bonus, 做到C就。。。可能無但C都做唔到自己可以睇定JobsDB.

但其實3個Target已同CEO夾好晒。
Agency?

真係好多人6年都無30k咖

有時睇到D人的CV會呆咗。你以為好多分店的零售MM一定好高人工啦,但做左10年可能都係$30k頭
人工OK照做,如你有信心Interview時bargain升職機會,e.g.: 半年 or annual review要升職
真心求教iOS 14.5後其實有無辦法追蹤到?
依家做商場30k,一年就升m,新工+20%,同埋想問facbook google 嗰啲 m市價幾多
做緊performance想轉去做AS / Project 是否不智
日日坐係度睇數睇到盲啦
到底有冇間agency係輕鬆少少
我要求都好簡單
準時收工 唔準時都唔好成日OT
星期六日真係休息屌好攰啊
唔知,但我估地產Marketing Manager 低D啦。

你估計嗰個position嘅人要識咩knowledge去做乜野,再估下邊個position嘅人難揾D, 就大概已經估到邊個position嘅人工高D
行頭咁窄擔唔擔心第時轉行好難搞?
1. 我建議可以跳,掂下唔同行業係好事

2. 唔知,9估5,6萬gwaAIA SM都係5-6萬左右
夠年資 (3年+) 就轉啦,不過唔轉AS轉in house會唔會好D呀?
我係其他行業的sales
唔知mktg玩法
明解
我M 跳 M 轉左industry, 雖然搵多左但係感覺要再pick up 過啲language
希望之後有機會繼續行上去,最緊要儲多啲team lead exp
師兄你又加咗人工呀
Google AM 可以好闊
40-60k 不等,Senior AM 可 70+

入到就fat fat
轉新工加人工算唔算
算,好留意你個名,幾十萬月薪請問師兄做邊行?
AM都70

咁D M咪90-100
講緊Acc Mgr 喎
另外啲M 位真係唔知,不過真係出得起錢

普通Mkt in house 位點追都追唔到
fuck

小姓鄭 遲下改姓李
可能改姓後再加人工 今舖fat fat
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞