做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
我以前係減薪入agency的,我覺得初初真係學野吸收經驗重要過人工
都係照jobsdb, 揾D junior位,乜都send, 總之有Marketing呢個字就send啦

就算無offer, 面試聽下人問乜都好丫嘛
冇經驗入行係咪真係得12-13k
想問埋account executive 同sales 有咩分別,點解AE 無commission 分,呢個位要湊客又要sell 客野,其他行業AE 係有commission 分,係唯獨Marketing 嘅agency 公司無
做左好多年in-house marketing
已成老屎忽大佬
有時仲要睇埋sales team 不過爆晒數都唔關我事
係穩穩定定每月等出糧
但真係想創業 唔想幫人打工 ching 有無咩建議
工作內容真係唔太清楚因為未係香港返過marketing工

文化就我諗呢度好過香港好多?
未試過比人chur嘢
呢度啲人好少好少ot
隨時可以wfh
大假多過香港好多
gogobrogo 可以可我tg吹兩句
同行路過

你對於M 爬上 SM有無insights? 感覺上好似要淆好耐時間咁,無捷徑
同埋你覺得去到M / SM 轉工仲有無咁易

我呢家7+年,終於標準連登人工感到好kick 唔知下一步去邊
本身做到差唔多升M,但假設有間大型社交媒體請M,點揀
Gogoro啲fd? 請問師兄tg係咩 了解一下
sales 條數邊有得作架
今年爆數實加爆你quota

連續幾年冇起色 就要起身
30k唔洗6年掛 我3年幾都有
我做medical,聽講呢行都幾好搵,我依家做果間老底高啲但無咩commission,我應該做一排學下野就會再搵下間轉想出去跑下 我之前仲見過啲賣building materials , 燈 , 雜誌廣告 , 飲品 , design公司之類都好少話要求咩學歷/經驗
well said
想問下大公司Facebook google Microsoft 呢啲marketing 升到manager 有幾錢一個月,係咪前途好過地產marketing
我請人就係。除非你好smart好有sense, 咁有機會15k嘅
因為Sales無客就得老底。AE無客你都有固定收入。
有無客底(要夠大) 同connection? 有就可以考慮。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞