做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
魚唔過塘唔肥的道理
fresh grad揾agency捱返3,4年先

至於邊方面發展其實睇你興趣。Fresh grad可以有幾專,慢慢做同學,儲到hands on經驗就專咖喇
pm要有technical底
因為你要同developers溝通 知道佢哋要啲乜
sales director 會俾上面捽架喎 你要交條大數俾VP/HQ
sm係咩
Senior manager
Sme 應該係指senior marketing executive
職位上係咪sm 大過sme
VP>Director>SM>M>AM=SME
師兄做咩方面嘅sales?我冇學歷最近想轉返行做sales 參考下
Digital marketing 有degree讀?
巴打介唔介意Pm吹下水
我都想攞d notes學吓嘢
唔記得留TG
我tg 係 s0720407204
你可以隨時PM我
想問下入行marketing但學歷只係中六畢業有冇可能入到去做 加上冇相關經驗 得sales經驗
Google Skillshop, Google 甚至有個Demo account 連左去自己既Google store 比人睇
大家覺得值唔值得defer半年/一年去L’Oreal做placement
其實好多時programmatic 都無數,客剩係計last click model,咁display ad, video 呢類upper/ middle funnel既ad format 實好唔著數。但如果個客肯去睇post view conversion,其實programmatic 幫助到好多。

落廣告其實真係唔一定會有生意,廣告只係其中一個communication channel 去接觸你既target audience。去影響班潛在客戶去做一個conversion,可以係lead,可以係sales。Programmatic Ad 可以做到既野就係應用唔同既data,1st party/ 3rd party,keywords,category等去接觸你班target audience。返數往往都係靠remarketing,派返隻ad比去個你網站/APPS,或者做過某d action。

先唔講遲d 1st party data 會好難去儲,依家programmatic 比較流行係brand safety, viewability 同 ad fraud 呢幾樣野,點樣可以將個ad 派到比個真實既user睇。甚至係supply path optimization。

耐何依家既marketer 都係好傳統既觀念,覺得落廣告就有數,甚至有d人覺得digital ads 跑一個acquisition 咁貴,請個sales 仲好咁去比較。講到尾digital 只係一個媒介可以追蹤到個廣告成效,以前傳統廣告形式夠要落好多錢,唔通就一定有成效?Marketing 既4ps, Price, Place, Promotion同Product ,最重要都係product 自身,小米電話夠平,點解咁多人比高咁多價錢買iPhone?

如果落廣告就有生意,咁個個做digital都自己去做drop shipping 了。ROI/ ROAS 固然重要,但真係要諗下自己公司做既product,service係咩料先,有d網站又柒咩都唔align 得好,你燒更多錢都無用。
係外國做緊programmatic agency留名
我唔會 嘢照做錢又少
重點係grad完出到嚟唔會因為你嗰半年開高好多
一年嘅話點解唔grad咗搵full time?
師兄幾熟
做左幾多年
part time 讀左個marketing degree,冇相關經驗,可以點入行?
數呢D嘢就寫嘅jei, 同埋交上去條數基本上已通同再上面夾好先交,最後做唔做到/ 做到幾多基本上已經心中有數
得中六就好難,除非你interview好smart

1. 入場券係大學畢業
2. 無大學就要有相關經驗

兩樣都無就希望細公司俾機會你入咗行先

可以試下細agency嘅,但預左人工低,日日12個鐘
值啦,defer之嘛,又唔係grad唔到

你做完之後再讀,可能又有新體會呢
Exactly, 做到某個位其實我都會懷疑係咪product唔夠好

關於儲Data問題,ching你建唔建議D公司自己開始build up database?
想問香港同外國呢方面淨計工作內容有無大差別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞