做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
想請教下,知唔知marketing去到外國就業情況如何?
應該咩地方都有人會做生意咁,
不過只係變成英文環境,
d marketing學到嘅野應該一樣可以應用到?
你呢家做咗咁耐,會唔會厭咗?
定喺都唔抗拒marketing?
呢個問題我成日都諗,估計中國/ 星加坡可能會易D揾,因為Culture相近,但外國應該難D, 因為文化唔同,淨係講最basic嘅visual judgement已經相差好遠。

而且Marketer其中值錢嘅一部份就係business connection, 當你去到外地要重新建立network,可以話係fresh做起。

當然我都聽過有同行去外國入大agency或大公司做,但language就要native了。

利申:我都想移民,但唔覺得自己會揾到同性質工作。
咁又唔會,因為我轉親工都唔同industry, 做嘅野都有唔同嘅地方,所以未厭嘅。

同埋Junior Marketer係低級打雜,Senior就係大內總管 (高級打雜), 做嘅野,接觸嘅人同聽嘅嘢會比一般人多,見識越嚟越多,可以話係越嚟越有趣。

雖然辛苦,但喺香港鬥辛苦,有排都未到Marketing.
如果做翻華人公司應該好d

不過 英文都係走唔甩 一定要識

反而我無諗business connection,因為我做電商個d都無咩外界connect

如果咁諗: 移民 + 做翻本行(可能由低做),好似都ok?

或者你去外國創業!?不過唔熟外國環境都需要時間了解下
我都認同junior marketer係打雜

見你咁講,想知唔同industry有咩唔同嘅嘢or分別。

btw之前做一間公司,淨係做shopline。
之後轉咗,呢間就係hktvmall賣貨,
仲有代賣緊4-5嗰其他公司嘅product(護膚brand)

都見識多咗電商d嘢。但其他marketing嘢就…..
AE係Agency ME係客
AE湊客 ME湊老細
暫時都要揾下錢先
電商其實學嘢唔多,主要係CRM

至於唔同Industry就。。。sell嘅野唔同(tangible/ intangible), 手法都會唔同,最緊要budget唔同
呢兩行就呢幾年都揾唔到錢啦,我估難轉行原因係佢地都只可以轉返retail, 但呢兩年retail咩景況大家都知啦。

D公司莫講話請人,唔裁員已經偷笑。真係有Vacancy就好多人爭崩頭去爭個人工未必過高過依家好多嘅offer....
cry 做到第3年了 啱啱被炒話架構重組redundancy 又要搵工
而家 做marketing使唔使識 python, modeling, machine learning嗰啲?
非必要 even係DM都唔會要求你好熟呢啲
有時學咗係用嚟提高自己工作效率
唔洗 你講嗰啲skill係data science,洗呢啲洗鬼做mkt呢行乞食咩
Bro you are not alone. 我識個人1月剛轉職,3月第五波疫情裁咗,到依家仲揾緊工
God damn true
我都係咁1月轉完 試用期最後個日同我講
工作都要講運,我初初出黎做野(頭5年) 都好差,捱話就OK咖喇
呢兩年疫情,大家間公司有無咩影響或者轉變?

見好多PR firm,event agency都頂唔住,就算頂到都停薪留職

但聽人講做digital marketing就無咩影響
Marketing d 人係跳得好快,咁人工先會升得快。同我同期有啲仲做緊SME,有啲已經去到SM。所以一定要轉工。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞