做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
大學summer intern應該搵大agency定in house呢?有冇話做邊間公司嘅intern會對未來career有幫助啲
香港市場餅細競爭大,環境唔適合電商

好簡單物流個成本已經佔咗Profit一大部份。話就話慳租,但平台費,wrapping material, time cost, 倉存都係錢
有agency梗係agency
相反,做起咗嘅話,淨係賣貨可以賺好多。
夠比:租金、人工….全部野
仲有錢落廣告
一開始你係咪對marketing有興趣先入行?
當初係因為揾唔到工,因為我讀嘅嘢偏得嚟又唔專
可唔可以講多少少compliance同PM係做咩架?
轉工
做Corp Comm路過
我發覺做到Corp Comm中層都要學吓marketing
始終點樣present件事都要配合市場
同埋而家好多野都走online
老闆得閒無事就叫我check吓website GA, Social media engagement, 陰9公

我仲未用持續進修基金
自己本身識ai ps html 拍片
有d咩機構開既course值得留意吓
想補吓d social media, digital marketing知識
Compliance就係法規部門,牽涉到法例、法律,但當然唔係要律師或讀Law先做得,好多大公司、金融保險、生產商都會有,最主要就係確保公司同事做嘅野係合法

Project Management就即係由頭到尾管理一個Project, 又公司有呢個要求,假設係開發個app, 你就負責了解詳細想點,要做到乜,跟住揾vendor做,監管成個過程,話返俾公司management聽依家咩status, 幾時完工,直到完工之後繼續mon住個成品run得順唔順,有無野要執漏,安排埋之後嘅Maintenance.,當然當中涉及好多唔同野,但大概個flow就係咁。

基本上好多行業都會有PM, Banking and Finance會有,建築會有,Startup會有,其實真係好多行業都有。
建議睇書好過,平course我上過無用,幾千銀一個9個鐘day course我唔捨得上
btw, 清你都幾西利,一般designer要識嘅野你識晒
明白,多謝解答想問下pm有無話要咩skills?同埋如果fg 想做pm executive會唔會有人請?知唔知人工大概幾多到
平時subscribe d utube channel keep住學
有時簡單野自己砌個稿快靚正唔洗睇人面色等運到
同埋D野走online就要識得做content
唔識d marketing野真係唔掂
識PS/AI真係效率加20%小修小改唔洗又囈又篩啲契弟
第一條問題可以睇下 linkedin 相關 job ads 有咩 requirements 就知
如果要學SEO, digital marketing tools,睇書自學得唔得?
好的 睇睇先 感謝
FG做in-house marketing,做左一年半感覺冇野學到,連GA都唔識用,做得最多就係搞買一送一之類既promotion
公司又冇人教到我,請問應該轉去agency定係應該點樣自學GA?
無嘢學到就轉工啦。但agency好少用到GA,但其他落ad嘅tools你會學到,例如adwords、sa360、dv360、dcm。所以睇你想點行條path,in house or agency,同埋想學啲咩。

當你睇片自學GA,但無一間真正嘅公司website俾你睇數,都係無咩用。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞