做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
Marketing一開始係打雜,總之無部門認頭就關Marketing事。

我以前都好雜,可以講係乜都做過。除咗PR真係未做過,所以我Handle celebrity係爭D, 可能本身性格都係慢熱
google trend/ google keyword planner有無用?
師兄用開?係咪付費
梗係sale

假設你係老細,員工同你講traffic/ engagement/ conversion有幾靚,但條數同campaign之前差不多,你都會想屌

相反,話之你D全部data都係0, 有數返佢就理解話good campaign.

唔好嘗試話呢D係Branding/ Drive awareness嘅cost, 要時間去fill個middle funnel....呢D說話只有Marketer先會明,老細唔會俾咁多時間你
夜晚嘅商場養住好多人,好熱鬧
嘩清你爆D, 我最誇嗰期都可以返10am, 放Sun
google trend無,keyword planner
主要用google ad睇關鍵字嘅點擊and觸及率
多謝你🙏🏻
B2B定Agency?
btw聽日in一個post,佢title係manager
覺得R曬頭,自己無料去到咁高,
都係電商
最慘workload重,細公司唔慌有錢請人才,請到D唔掂嘅,你diu佢又唔會即刻做得好D,自己做又做唔到咁多。。。話就老細,結果係BD AD CD一腳踢

出去打工都仲話有得放假,打自己工你踩到爆肝都無得放假
Sor唔敢,但我肯定係業內龍頭,一年Marketing Budget 2億
通常自己跳出黎開都係大agency打滾10年8年以上,有客源有vendor connection
個人感覺電商好惡做
想知點解,係咪好多濕碎野
Exact7ly

但慢慢我俾老細感染咗,會諗:又係喎,你話要時間返數,咁要幾耐?半年?一年?你敢Guarantee? 無數1年後係咪引咎辭職?
yesss
可以見到所有page嘅流量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞