做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
你有無諗過創業做老細?定已經做緊
30年後唔同,好多大公司Sales Director都淨係捽,無俾人捽

因為佢自己收到嗰個Target, 同派俾你嗰個Target完全唔一樣,佢個KPI又同你個KPI唔一樣,佢雖然Title 係要跑數,但實際工作又係另一回事。
無,見到好多細agency好吃力。

我對金錢無太大ambitious, 老咗夠用就OK.
80幾人marketing dept係講緊MNC計埋Global team?
所以做左一年就quit左

一個大商場得兩三team負責哂,細至派消費券ge mkting event優惠,大至聖誕中庭deco都關你事,一個project未完已經要開始諗下個project

最慘係好多時夾係vendor同阿姐中間,d老女人阿姐好多時d要求又西,所以mkting黎講男上司會好好多,好彩我直屬係男人,d野係就係,唔係就唔係
淨係香港,不過我計埋PR, 因為PR under Marketing Dept.
我識個大商場MD, 日日收11pm
MD呢d神枱位都收咁夜?
Marketing Officer呢個title同Marketing Executive有咩分別
可唔可以請教下你既工作範圍? 對於我黎講 覺得marketing 好大咁 好似promotion又關事,sell野又關事 pr又關事
google ad
好癲咖,有年新年成班人去佢屋企拜年,食完飯大概8pm走,佢又一齊走,話返公司做嘢
我認為無分別
唔敢開名,實自爆 (得3條仔實俾人估到)
我第6年40k啦
都係嗰句,為揾錢唔好做Marketing, 因為非專業,人工唔會高。(就算去後期同其他年資相約嘅行業比都唔係高)

可以嘅試下入Compliance/ Project Management相關工作啦。人工好誇咖
競爭太大 而且又唔係多肉食 真係咪搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞