做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
有咩渠道去識analysis同programmatic?同埋係咪都要追數好大壓力?
想呢家份工做夠一年先轉入mkting
點先可以快啲pick up 利申之前都係讀相關科目
呢類係面嗰浸 後面仲有啲technical seo

後面個浸 係咪讀書學😂
做咗in house trade marketing 3年
但係好多時我都係assist嘅角色
未必真係由頭到尾take up一個project
黎緊想轉工 但又好怕人哋覺得自己咩都唔識
其中一個途徑囉 要學其實google下都會有
你個role係要research返有啲咩optimization可以做, 再俾requirements dev嗰邊
Trade marketing其實係做咩 背後有咩skill set?
咁姐係marketing 都可以30歲拎40K 都幾好喎 但就真係starting比較低
標準連登仔 fg 50k
我覺得上堂無咩行,你係唔會學到落手落腳用啲tools

都係決定吓喺唔同channel做啲咩promotion, 呢個會同sales team夾下
另外做啲POSM production
之後會搞下啲GDN, PR, social media platform
如果要做Cause-Related Marketing其實複唔複雜接到新offer,見到間公司有做下慈善活動,我到時係咪就係要係咁諗idea 先未做過好緊張
in house SEO都係呢D野了,我估最多諗埋點Backlink,除非你學埋寫code咁就又pro D, 但如果唔係真係好eager繼續SEO條路應該差不多了。
咁睇嚟你個新dept head有料到
自己諗清楚,真係捽到PK咖

不過上到某個位嘅digital都係要捽咖啦
都12, 13年了
商場真係其中一個Marketing地獄行業,如果係大商場所有Seasonal 都忙到PK, 初一二三都要返工

Marketing多女人我都唔知點解釋,試過80幾人Marketing Dept得3條仔
睇書 或 入嗰行,係呢兩個渠道啦。

追數就一定要咖喇,無論in house定agency. 假設你係in house, 俾咁多錢做programmatic, 你無數返分分鐘人頭落地。

Programmatic如果無數返你個客就走。個客走咗即係無生意,無生意就無錢出糧俾你咖喎。

雖然無數返死嘅通常係大佬,好少死下面,但你可以想像上面有壓力,下面都唔會好過
我以為in house已經冇咁多OT
而家做緊 agency 就算香港紅日都要執手尾
冇一日係唔洗做野
咁我呢兩年已經係跑緊數嘅 係諗嚟緊30年係咪都係要做呢範姐
行行特質唔同,入咗先講到。但一般老土講法都係認真觀察,唔識就捉住同事/上司問。咁應該會快D pick up到嘅。
如果你覺得上司做野OK, 就觀察係點做野同點同客講野囉。

我都做過幾年Trade Marketing, 其實學到好多見客嘅野
拿,depends. 一般人30歲40k就難咖喇,較正常係30歲30k+啦。40K可能都要35歲+,因為40K Marketing已通係有一定Manager Grade經驗嘅人。

Media Sales就唔同,30歲40+ 大有人在。
Sor, 答你唔到,唔識人做NGO, 希望有同行可以解答
In house OT唔多係講緊大部分公司,但有D都係O到仆街的。

我Inhouse試過年初二要返工清Paperwork,14/2 收3am (條女訓埋覺), 直踩25個鐘,跟TVC成日都零晨收,或者有份keep住收11pm (我以為自己入返agency).....

但當年我後生唔介意,當學多D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞