做左Marketing 10+年,你問我答 (2)

1001 回覆
10 Like 28 Dislike
相隔3年再開post
上個post 1001, 相隔3年有無新tech可以update下
新入行前景如何
今年人工加幾多, 有冇b 仔
同問
想問上40K條path係點?

例如第1年10K,第2年15K...咁樣,想參考
慘到喊,因為Marketing一開始唔係專業,其實同普通文職嘅人工無分別
咁如果論人工前景 marketing or pr比較好?
係咪頭幾年都當係攞經驗?
轉咗行好D. 之前12個月bonus discretionary (但打左咁多年都有)

依家呢份都係bonus discretionary, 但有14個月

但我好耐之前做過一份出過15個月
depends你個人醒唔醒。

假設你同我一樣唔係3大,唔係特別醒,第1年12K, 第3年轉18-20K. 第6年轉30K, 第8年轉40k...
我自己認為係Marketing, 因為我唔鍾意PR.

FYR,大部份公司PR都係under marketing

當然都有Separate
你中意做in house定agency
係細公司做開荒牛博升職
定入大公司拎經驗好?
睇你咩角色

細個時:In house 滿足感大D, in house, 學多d野, 好玩d, 開心d
(但晚晚1am收工)

大個後:梗係in house啦diu, 有咩問題/ 返唔到數就話鳩agency問題
(但射左落去, 老細都會diu點解你搵呢間agency, 所以一樣有壓力)
睇你細到點。如果細到得幾丁友, 梗係大公司。

但如果你細公司意思係Marketing得2條友做到PK, 我覺得可以考慮, 因為乜都有你份做, 即係下次見工時乜你都識 (至少識講)
Digital同行打個招呼
至少頭5年唔會見到有大分別
hello, digital就係一個專業
都想了解下你Digital係邊飯? 請緊人...
咩年資??

一般野3年我只會俾16-18k, 但如果你係某一樣專, 例如:PR, Production, Ad, Programmatic, 講緊係好專...我有可能出到18-21K
Seo係咪都係返工邊做邊學最好,自學既話咩方式學好啲
但講緊你要take個咁既位, 你預左一世都係做呢D野

(我係異類, 我乜都掂過, 我跳得好急但又好好彩搵到人請)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞