日本鐵道消息及旅遊情報交流區(66)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
E6 個鼻太長,山形客多唔夠裝,再加卡就月台唔夠長
E8 基本上係短鼻 / 降速版 E6
正啊
E8 個鼻比E3 長定短
講悶問過東海未
有 313 313 313 313 同 313系
E8會長鼻啲
基本上換埋E8之後全新幹線network就會得返三種main design (唔計行二線嘅500 700RS 800 etc.)
1. 東海出陽九州系統嘅N700系列
2. 東北系嘅鴨嘴獸系列
3. 上越北陸嘅E/W7系列

諗都覺得悶
起碼東仔會配唔同色,雖然未必好睇
講起新幹線
我會用新幹線(東面網絡)同(西面網絡)去區分
三款車代表新幹線網絡上三種設計需求:
1. N700: 東海道嘅大量輸送需求限制咗鼻長,同時頻密班次代表款車要有強勁嘅起動加速度
2. 東北系:路線距離長,仙台打後人口稀疏,車系嘅首要條件係高極速,加上係現時唯一有定期分割併合嘅系統,限制左鼻尖形狀嘅複雜程度
3. E/W7: 相信會係中速新幹線嘅標準型,系統上唔需要有東北新幹線嘅極速,但係北陸新幹線嘅線形要求架車要有較佳嘅爬坡能力,摩打定格出力要夠
其實高出力嘅traction system應該係比較容易做到高加速度同埋高極速 (that's why大陸車成日做到400+嘅速度)
而北陸系列嘅車唔係唔需要極速 而係因為法例所限無得追極速
老老實實整備新幹線個260限速真係阻住北陸同北海道新幹線
如果唔駛限260分分鐘真係可以3個半鐘到函館4個鐘多少少到札幌
咁北海道新幹線嘅競爭力會高好Q多
完全無視咗
佢唔單止悶
係直頭唔靚
(唔知哩度有無巴打鍾意東海車
唔好插我,純個人喜好)
模型都係得一抽383
E7/W7仲有一個賣點係東西交流電頻率唔同

日本追高極速既限制唔係物理問題而係除左整備新幹線法外,仲有噪音規定同埋剎車要求
剎車真係小事
噪音先至係終極麻煩
嗰啲黐線鴨嘴獸就係噪音條例嘅副產品
有個5毛會吹奏東海之餘踩晒其他公司
有電嘅地方就有313系
悶撚到
其實以長崎新幹線嘅規格買E7都夠,但都係跟大隊買N700S
上一代 383 373 311 幾醜樣
最新 315 HC85 唔錯
東海啲車靚唔靚就見仁見智,但統一車型依個做法事實上其他JR而家都要跟
只可以講唔可以完全以鐵膠嘅角度去營運一間公司,東海嘅車悶都唔係第一年比人講,展望將來JR嘅車只會越嚟越"悶"
個人嚟講我就唔覺得統一車型係悶,因為就算同一款車型要apply落咁大嘅網絡都會有唔同配置,去發掘同一車型中嘅不同都係一種樂趣
無電咪キハ25,都係差不多樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞