日本鐵道消息及旅遊情報交流區(66)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
靜岡縣知事否決JR東海解決中央新幹線大井川水源問題嘅兩個解決方案,意味中央新幹線通車仍然遙遙無期

呢個問題似乎比佐賀更難解決,靜岡用錢都氹唔掂
東海PR仲成日拍廣告唱到行一行
實情最基本路軌都未鋪好
兩個星期前應該係反對左先,未睇詳情,今個星期就忽然轉呔
睇返時間表1923H/M/2923M呢班車係cut咗嘅,用類近嘅1921H/M/2921M嚟對比
1921H係東京至高尾,屬於中央線快速系統
1921M係高尾至大月,屬於中央本線系統
2921M係大月至河口湖,屬於富士急行線系統

講返點解會有上面普通同各駅停車嘅分別
普通 松本行 0615發 427M
呢班車係當駅始發嘅中央本線普通列車

各駅停車 大月行 0630發 613H/M
呢班車係豊田發嘅中央線快速電車,去到高尾轉各駅停車

中央線系統下嘅各駅停車同普通個分別就係班車屬於咩系統
各駅停車係屬於電車類别,indicate本身呢架車係通勤電車
普通係屬於列車類别,indicate呢架列車係中距離列車

題外話,點解會有呢啲分類係因為國鐵想分開中距離列車同通勤電車,所以開咗個名叫国電(現名東京電車特定區間),喺呢個區間入面嘅嘢都同出面唔同玩法,中央線個分歧位就係高尾
埼京線其實係一個崎胎,佢唔係一條線而係一個運行系統
係呢個運行系統入面淨係得通勤電車而冇中距離列車,所以冇普通只有各駅停車

睇返通勤五方面
中央線有各駅停車
總武線有各駅停車
常磐線有各駅停車
東海道線冇各駅停車但有京濱東北線各駅停車
宇都宮線冇各駅停車但有京濱東北線各駅停車
而埼京線作為東北本線一部份就自然係用各駅停車

題外話,列車線/電車線係分緊中距離列車/通勤電車,山手線同埼京線都係通勤電車,只有湘南新宿line係中距離列車
多謝解答,不過好奇一問,睇返wiki電車線同列車線唔係用線路去劃分?應該同線路上行嘅“運行系統”無咩關係?

埼京線之所以亂,係因爲赤羽-大宮段東北本線實際上係4複線:
1. 京浜東北線 (傳統定義上電車線) - 各駅停車
2. 高崎線 / 宇都宮線 (傳統定義上列車線)- 普通,停さいたま新都心駅
3. 湘南新宿線(貨物線) - 普通,不停さいたま新都心駅
4. 埼京線 - 獨立運行系統,但實際上係東北本線別線

似乎傳統定義嘅 "電車線" 同 “列車線” 無辦法apply落去咁複雜嘅例子,特別係埼京線最後又會同湘南新宿線直通落去山手貨物線
當初起丹那tunnel同埋新丹那tunnel造成影響深遠既地下水問題 唔係你話起就起
https://youtu.be/CZl-vJ4guXw
JR東唔同國鐵,係以運行系統區分
以常磐線上野-取手路段為例,急行線上常磐快速線E231係快速車,常磐線E531係普通車(快速運行),雖然行駛路線一樣但列車種別係唔同
電車線同列車線的確係唔同嘅路軌,但同時電車線有機會有列車行,列車線有機會有電車行,所以講種別嘅話淨係講電車同列車,而唔講電車線同列車線
喺啱啱中央本線系統入面,各駅停車suppose係行電車線嘅電車,但係過咗高尾都仲有各駅停車,而嗰班各駅停車本身係行列車線嘅電車,所以我先會講種別係關運行系統事

線路同運行系統有好大關係但並唔係絕對嘅關係,尤其去到清晨/深宵時份就有例外,之前東京站深宵係有中央線各駅停車,運行系統係中央線快速,種別係各駅停車,行電車線

至於山手線/山手貨物線係咪電車線/列車線嘅關係,我唔敢肯定,但我自己唔會用呢個關係去形容佢哋
同常磐線有啲似,通勤電車就分各駅停車同快速,中距離列車就分普通同特急
不過常磐線好似再複雜啲
山手線大崎-田端嘅並行線路屬於貨物線,本來唔係列車線
再加上埼京線同湘南新宿線都唔係實體鐵路線,而係列車運行系統(Service)嘅統稱

因為咁用唔到電車線同列車線去分類,冇前規可循,班車叫乜嘢種別就由國鐵/JR東有關部門嘅負責人決定
可能中央介入
明白曬,之前一直理解唔到就係因爲將埼京線當成山手線近郊系統,實際上原來都係同級別嘅通勤列車,但始終都係覺得係山手線平行路段叫 “各駅停車” 有d怪怪地
埼京線其實係一個崎胎,佢唔係一條線而係一個運行系統
係呢個運行系統入面淨係得通勤電車而冇中距離列車,所以冇普通只有各駅停車

睇返通勤五方面
中央線有各駅停車
總武線有各駅停車
常磐線有各駅停車
東海道線冇各駅停車但有京濱東北線各駅停車
宇都宮線冇各駅停車但有京濱東北線各駅停車
而埼京線作為東北本線一部份就自然係用各駅停車

題外話,列車線/電車線係分緊中距離列車/通勤電車,山手線同埼京線都係通勤電車,只有湘南新宿line係中距離列車
多謝解答,不過好奇一問,睇返wiki電車線同列車線唔係用線路去劃分?應該同線路上行嘅“運行系統”無咩關係?

埼京線之所以亂,係因爲赤羽-大宮段東北本線實際上係4複線:
1. 京浜東北線 (傳統定義上電車線) - 各駅停車
2. 高崎線 / 宇都宮線 (傳統定義上列車線)- 普通,停さいたま新都心駅
3. 湘南新宿線(貨物線) - 普通,不停さいたま新都心駅
4. 埼京線 - 獨立運行系統,但實際上係東北本線別線

似乎傳統定義嘅 "電車線" 同 “列車線” 無辦法apply落去咁複雜嘅例子,特別係埼京線最後又會同湘南新宿線直通落去山手貨物線
電車線同列車線的確係唔同嘅路軌,但同時電車線有機會有列車行,列車線有機會有電車行,所以講種別嘅話淨係講電車同列車,而唔講電車線同列車線
喺啱啱中央本線系統入面,各駅停車suppose係行電車線嘅電車,但係過咗高尾都仲有各駅停車,而嗰班各駅停車本身係行列車線嘅電車,所以我先會講種別係關運行系統事

線路同運行系統有好大關係但並唔係絕對嘅關係,尤其去到清晨/深宵時份就有例外,之前東京站深宵係有中央線各駅停車,運行系統係中央線快速,種別係各駅停車,行電車線

至於山手線/山手貨物線係咪電車線/列車線嘅關係,我唔敢肯定,但我自己唔會用呢個關係去形容佢哋
明白曬,之前一直理解唔到就係因爲將埼京線當成山手線近郊系統,實際上原來都係同級別嘅通勤車,但始終都係覺得係山手線平行路段叫 “各駅停車” 有d怪怪地
大圍撚表示,依家樓下有屯馬線,東鐵又可以過海一程過,好似冇咩必要再養車

利申 返港島
200系2000番
JR貨物は2023年3月期中に、「金太郎」ことEH500形電気機関車18両を改造すると発表しました。迂回運転に備えた対応だとしています。

内容は、日本海縦貫線の走行に適合させるもの。日本海縦貫線とはJR北陸本線や羽越本線、あいの風とやま鉄道など、日本海側を経由するJR線や第三セクター鉄道の総称です。災害などにより、例えばJR東北本線が不通となった際、貨物列車を日本海縦貫線へ迂回させ、物流ルートを確保するとしています。

また、あわせて運転士の乗務線区を拡大。隅田川機関区(東京都荒川区)の八王子乗り入れを開始します。

なお2022年3月までに、試作車として改造を完了したEH500形1両が試運転を行っています。
近鉄、24年ぶりの新型一般車両2024年秋デビューへ L/Cシート採用

https://tetsudo-shimbun.com/headline/entry-3278.html
https://www.jreast.co.jp/press/2022/20220517_ho01.pdf
ALFA-X有新任務,將會集中測試舒適度、地震對策、新車內服務、部件耐久度等,但唔會再於營業時間內衝極速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞