日本鐵道消息及旅遊情報交流區(66)

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我試過一日三點鐘東京起步, 最後十一點幾班sakura 到鹿兒島中央
一日稚内衝落西大山.但要坐飛機
話說之前呢個人想上最北端 結果因鐵延誤成個鐘miss左班巴士
因鐵成日行行下壞車
我試過1332札幌上車,2123東京落東
已經坐緊green,不過坐到一半個時都覺得好辛苦
去稚內即日一遲就冇機會.除非改行程
名古屋磁浮鐵道館外面架餐車來的
5月1日,台鐵員工集體放假,反對公司化(民營化)

鐵道全部停駛,但便當繼續賣
坦白講個公司化方案,似係將台鐵變成JNR多過JR,表面上公司化但實際上仍然好多限制,甚至想收返曬d土地,之後根本無辦法賺錢
特急辛苦過新幹線好多
仲要係坐室蘭本線,轉彎轉到想嘔
札幌去新函館北斗嗰程,因為green滿咗所以冇得坐,連窗口位都滿埋,換飛個下已經估到會仆街
唔止,政府仲要係唔洗孭D長債要公司食哂佢
聽到都覺得辛苦
新幹線就純粹你隔離冇人坐就點都唔會唔舒服
https://news.gamme.com.tw/1738118?fbclid=IwAR3ERLWYSy4u9zu5Sz3BPRN6vH3tllymZIy6rCdGB4QD78-y2Bw3N7Blyfk

《日本超奇葩榆木車站》賣票的地方竟然是民宅?第一次來的人根本不敢按門鈴

有無師兄去過?
如果人在日本唔理錢嘅話其實都幾好玩
真正嘅WFH
新幹線就算有人係隔離都ok,但個次去啲暖氣好似唔洗錢咁,又熱又焗,完全休息唔到

琴晚喺大宮站見到East-i
係咪姐係東海道既Dr Yellow?
jr簡易委托都係類似呢啲?
特急坐2小時以上唔係green好難頂
同樣彎多路窄
個人感覺坐北斗明顯辛苦過ひた
ひた應該係因爲張凳比較舒服,同埋過彎無片到咁盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞