UK 電話sim 卡攻略

1001 回覆
209 Like 11 Dislike
如果你地有speedtest 提供的話, 都可以post 上黎, 講用咩brand, 連地區.
千祈唔好用3UK
3uk除咗平同feel at home俾你外國用之外,coverage其實麻麻,有時會load空氣
其實雙卡雙待插兩個台既sim card, 有一個台係standby/緊急打電話,都ok.
上次問完你之後買咗ee卡試, 收好過voxi (vodafone)
voxi收到1-2格
ee就收到4格
3UK Centre London 都唔係咁差,出到Centre London 就😓
3uk 用咗8年 發覺次次出到central london加埋落雨就會上唔到網
就算唔落雨都好 去到oxford circus/covent garden呢啲多人地方就上唔到網
再加埋payg越嚟越唔抵 所以最近轉咗voxi 好滿意
lm
好詳細
都頂到8年
因為之前讀書都唔喺london 都係間唔中先去下
所以真係好睇location
但3uk反而郊區就收得好好
有時motorway或者行山嗰陣我有4g但其他台收唔到
但係又唔係日日行山有撚用
3UK真係垃圾嚟 用4G plan 但永遠都係得3G,從來無見過自己電話收到4G/LTE

之前讀大學淨係為咗暑假嗰兩三嗰月英國啲data可以係香港用先keep住用3UK

而家畢業果斷轉O2
邊個台 5g 最快

EE at London
好處係地鐵有WiFi 頂住先
3uk垃撚圾,我用giff giff
Giffgaff暫時幾好
用過EE都幾穩定,又快。
養香港電話號碼用邊間好?
本來用緊v仔太空咭,見收得唔錯又懶個個月增值琴日轉左monthly plan,120GB/year,£15/mth,完來上台都要 credit check,又要睇銀行statement,攪左超過30min

不過都好當儲下credit score
之前black friday 20鎊一個月60gb EE 幾好用
地鐵站又有wifi
其實我一路都係用無合約個d 台, £15蚊一個月包50GB 咁. 不過係black friday 個陣有個好靚既deal, EE £13 一個月包150GB data 2年約. 所以上左台.
理論係技術上係EE 最快, 跟住就vodafone 極接近.

不過, 係Uk 係真係睇地區. 有d 地區EE 可以好垃圾.
我係用 Globalsim 既, 2年300蚊港幣包 100分鐘係UK 接香港電話
搭單問 想香港買定用黎搵工 係咪用3最平 因為roaming 包香港
thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞