3台濫收費用 大家睇路

207 回覆
16 Like 3 Dislike
事源我有兩個號碼都簽左3台
一個2月到期 一個3月到期
我睇準曬合約完結日轉去自由鳥啦
點知完約後仲收到3台email要我交錢
仲要交得貴過平時

我即刻打1033 問佢咩事
個staff又講咩回贈係最後一個月已經用曬 又話截數日唔同點點點 總之條數無錯

我即刻d7佢
問佢我當初簽約係唔係24 個月先 ? 每個月138
即係24個月 總共只需要比24*138
我唔理你d回贈鐘意提前比 定最後一個月比
只要我無用多你一日 你就唔應該收多我錢
咁簡單ge數學 都唔洗人教啦

條友又話要申請 又話咩截左數改唔到
佢都cls
你下次不如開張一萬蚊單再同個客講:
我出左單改唔到 你一定要比呀

兩個number 兩個都收多 咁我都幾肯定唔係單一事件啦

大家睇路check清楚張單
小心佢D PLAN多數會第一同最後個月會收正價 中間先平 簽個時同你講平均幾多錢 但你睇返張合約就知
咁應該邊日轉台
千祈唔好用3
4.5G plan 聲稱真無限
結果用夠15GB鎖5mbps
上台=比錢買難受

我已經做咗苦主
希望大家諗清楚
唔好中伏
新聞?
我都試過有呢啲事
我有一次去門市一次交埋餘下所有期數嘅月費
差唔多成$2,000
我嗰時仲叫個店員check清楚
係full and final settlement
仲表明唔會續約
所以係擺明車馬叫佢搞清楚晒先
佢仲confirm我個截數日係18號
個約可以用到30號
我俾嗰筆包到30號
然後我之後搞轉台
嗰時特登再去第二間舖頭reconfirm
都係一樣咁講
然後轉完之後兩個月
搵追數公司出信俾我要脅入稟小額錢債
我直程話俾佢聽我有good defence
我話喺佢門市講明full and final settlement
同埋話包到30號
即係話
退一萬步就算係佢贏咗construction (我當然唔想睇啦份嘢 但我都唔覺得會輸 使用Control of Exemption Clauses Ordinance 呢條尚方寶劍)
我都可以話promissory estoppel
我再話如果堅持要告嘅我一定會玩到底之後claim足佢costs
假若佢proceed
到Call over嗰日佢要discontinue我都照申請當日costs同埋draft Statement of Defence嘅時間仲要on indemnity basis
即刻縮陽入腹話會即刻waive
但跟住再過多咗個月又收到第二封信追我odd cents (幾毫子尾數)
今次真係膠都廢時派
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞