[Switch/WiiU][Zelda]薩爾達傳說:荒野之息 討論區 (11)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
1.劇透討論(同劇情內容有關嘅討論/Screencap)請用粉色細字&post圖link

2.此遊戲為ARPG,需閱讀對話及系統信息,唔係實卡關

3.發問前睇下Q&A先
求入黑洞 廢仔唔識開Post
自隊一打
Q: 有無得開多個Save?
A: Save跟Switch嘅profile, 開game嗰陣揀另一個profile就得

Q: 有無得隨時轉英/日文?
A: 有,入Switch setting轉語言就得

Q: 一開始拎完地圖要做乜?
A: 解附近嗰四個神社(Shrine)

Q: 雪山點上?
A: 手持火把/整+食防寒食物(煮過嘅Spicy Peppers)/著防寒裝

Q: 點拎防寒裝?
A: 三種方法:
1)去Great Plateau南面呀伯間屋有個食譜,跟住黎煮俾佢食就得
2)拎完飛行器去Great Plateau南面呀伯間屋
3)上雪山頂位揾呀伯

Q: 點煮野食?
A: 有啲火堆上面有個爐, hold住食材行埋去撳A就有得煮

Q: 解完任去邊揾呀伯?
A: 四個Shrine交叉點

Q: 做完XXX唔知點好
A: 周圍行下實有野做 依隻game係真係open world 無限你一定要做乜唔做乜

Q: 點解入唔到沙漠城
A: 因為你有J

Q: 點睇進度?
A: 爆機後地圖左下角

Q: 爆完機仲有無得繼續玩?
A: 有, 會load返打final boss前個save, 個save file會多粒星

Q: 點睇玩左幾多個鐘?
A: 入Switch主頁click自己個icon可以睇到自己各遊戲遊玩時間
(第一次開隻game 10日之後先會出現, 個時間係round down去最近嘅5小時)

Q: 點採礦?
A: 用hammer '攻擊'佢/ 用炸彈炸佢(注意啲礦石會飛到周圍都係)

Q: 血月除左怪重生仲有乜特別?
A: 當晚煮野食會有bonus效果

Tips:
1)唔慣用X跳可以入setting轉用B跳
2)解迷卡關時不妨諗下自己有咩能力同埋睇下一入去個牌有咩提示
3)冰能力除左結冰仲可以解冰
4)善用地圖個貼紙功能mark低邊度有特別素材/礦之類
5)拎到相機後見到乜都影下儲圖鑑+可以用sensor搵野
6)Guardian啲炮可以盾ZL+A反射
7)唔夠打咪Skip住先囉
8)如果唔知個道具/材料有咩用可以留意下佢嘅description
9)更新v1.2.0後可以入game setting轉語音語言
使用Amiibo可換取相應道具

Amiibo一覽
http://www.nintendo.com.hk/amiibo/
DLC Pack 1詳細介紹
http://zelda.com/breath-of-the-wild/news/expansion-pass-dlc-pack-1-detailed/

~大師劍試練
~足跡回顧mode
~困難模式
~新裝
~Yahaha Sensor
求入黑洞 廢仔唔識開Post
自隊一打

好在機已爆
唔該哂巴打

頭先講到呢度,巴打你可以去哂兩邊試練影相
話到明雙子

你可以善用Switch既拍照功能

其他唔多講啦等你玩下
lm
好好玩
有兩隻野好想遇到但又唔想攻略
1) 開武器格棵樹
2) 2階升級裝隻大妖精

65hrs 差左上3個maps 未開
1) 開武器格棵樹

入村接支線
1) 開武器格棵樹

入村接支線

我基本上有感歎好既人都會同佢講野
lm
初初玩既時候真係有d 悶,仲係度諗點解d 評價咁高。
點知到中期越玩越上癮,音樂故事又正。
唔捨得咁就打爆主線
而家上youtube 狂loop d ost
留名
多謝巴打幫手開Post
初初玩既時候真係有d 悶,仲係度諗點解d 評價咁高。
點知到中期越玩越上癮,音樂故事又正。
唔捨得咁就打爆主線
而家上youtube 狂loop d ost

最正一定係furitied dragon 第一次聽到bgm 轉下個視佢就出現係眼前 好似傳說咁
其實係咪有好多人唔知有得轉英文係度玩日文盲摸
唔該哂巴打

頭先講到呢度,巴打你可以去哂兩邊試練影相
話到明雙子

你可以善用Switch既拍照功能

其他唔多講啦等你玩下

TV mode 部機full load發熱 又叉住電玩 極傷機
lm

玩薩爾達好似玩下支線 打下神廟 好快過d時間 主線好似都冇乜點破

因為有排你諗有排你搵
我係玩咗兩日嘅新手 想問下啲武器同裝可唔可以自己合?依家用爆咗hammer挖唔到礦
我係玩咗兩日嘅新手 想問下啲武器同裝可唔可以自己合?依家用爆咗hammer挖唔到礦

1:NO
2:
A: 用hammer '攻擊'佢/ 用炸彈炸佢(注意啲礦石會飛到周圍都係)

1:NO
2:

好多武器都可以爆石,唔一定HAMMER
我用大師劍爆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞