華為mate9 VS LG G6

64 回覆
8 Like 16 Dislike
連登無人用呢兩部咩?

mate9大電量 長氣,但華為emui太戇鳩,有訊息delay,有部份機會訊息會好慢先收到,個相機日拍好過G6,更新要分批上粒U某部分遊戲唔支援仲有快充淨係受自己個FCP SCP,如果用原裝快充就一定要用返條原裝線先食到5v4a

G6電勉強一日,相機係廣角影風景唔錯,可以大包圍,但夜拍同前鏡一般,聽歌好過mate9,而家仲要售價跌價跌得快有防水單手操作

岩岩去左試玩lg g6
個前鏡真係好廢
但除此之外都無咩大問題
相反部華為mate 9就未玩過

MATE9好快就放左

衰咩?

gmail whatsapp成日delay

咩原因
呢樣野對我黎講好重要

無得解有人無事 有人set極都係咁

撚有delay咩
你自己較左一熄mon就熄wtsapp咋下
我從來無delay過

你無我有就唔撚得既,你戇撚柒鳩
我乜撚都set過,自動清理全部都較曬唔熄whatsapp,用撚埋佢自己個程式應用鎖鎖住個whatsapp啦傻閪
g6
連登無人用呢兩部咩?

mate9大電量 長氣,但華為emui太戇鳩,有訊息delay,有部份機會訊息會好慢先收到,個相機日拍好過G6,更新要分批上粒U某部分遊戲唔支援仲有快充淨係受自己個FCP SCP,如果用原裝快充就一定要用返條原裝線先食到5v4a

G6電勉強一日,相機係廣角影風景唔錯,可以大包圍,但夜拍同前鏡一般,聽歌好過mate9,而家仲要售價跌價跌得快有防水單手操作

岩岩去左試玩lg g6
個前鏡真係好廢
但除此之外都無咩大問題

MATE9好快就放左

衰咩?

咩原因
呢樣野對我黎講好重要

撚有delay咩
我從來無delay過

打手講d野都信

你都係打手
同埋個mon用得冇咁順,唔夠靈敏
我之前用Mate9, 而家用G6, 兩部都算好機

先講mate9, 原價4780入, 用左半年, 二手仲可以賣到3200
影相真係above average, 舊電超得, 全日超高用量都仲ok
其他不過不失, 指紋都快, 唯一唔好係放褲袋, 指紋經常誤touch, 之後要鎖10分鐘

G6, 3800出, 送耳機, 兩年保
影相, 夠光超靚, 唔夠光情況唔得
前鏡好多人睇spec話唔得, 但用得前鏡就必加美白, 又唔覺唔得喎
電比mate9弱, 但仲ok, 夠一日
原廠配件(flip cover, earphone) 比mate9靚
防水好得, 超好用
輕D

呢個價買到一手機算係咁, 自用ok, 但相信二手價會跌好多

先講mate9, 原價4780入, 用左半年, 二手仲可以賣到3200
影相真係above average, 舊電超得, 全日超高用量都仲ok
其他不過不失, 指紋都快, 唯一唔好係放褲袋, 指紋經常誤touch, 之後要鎖10分鐘

前鏡好多人睇spec話唔得, 但用得前鏡就必加美白, 又唔覺唔得喎
原廠配件(flip cover, earphone) 比mate9靚
防水好得, 超好用
輕D

我部全黑甩漆

防水好得, 超好用
輕D

巴打G6邊間買, 係唔係所有行貨都兩年保?
連登無人用呢兩部咩?

岩岩去左試玩lg g6
個前鏡真係好廢
但除此之外都無咩大問題

MATE9好快就放左

衰咩?

咩原因
呢樣野對我黎講好重要

撚有delay咩
我從來無delay過

打手講d野都信

你咪打手囉
連登無人用呢兩部咩?

岩岩去左試玩lg g6
個前鏡真係好廢
但除此之外都無咩大問題

MATE9好快就放左

衰咩?

咩原因
呢樣野對我黎講好重要

撚有delay咩
我從來無delay過

打手講d野都信

你咪打手囉

以前都會delay得嚴重,而家好左好多,可能更新左?d人話佢delay係因為自動kill app慳電
但果陣set鳩晒所有野都解決唔到
老婆用緊 Mate9
舊電好柒
頭幾個月係核電, 但用耐左好似倒水咁
老婆用緊 Mate9
舊電好柒

唔係掛呢排諗緊換手機諗住換mate 9
照計就mate9 好d
但大陸機。。不了
mate 9 用家
細鋪3899入手

邊間
Mate 9 避免whatsapp delay方法:
設定-應用程式-設定-特殊存取權-略過電池優化-所有程式-whatsapp-允許
LG 啦,大佬機有delay大家都知點解 小米一樣都有
Mate 9 避免whatsapp delay方法:
設定-應用程式-設定-特殊存取權-略過電池優化-所有程式-whatsapp-允許

mate9 有whatsapp delay 已經唔使考慮
老婆用緊 Mate9
舊電好柒

妖 華記 相機唔能惦!
影車頭相最惦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞