香港銀行家:中共為保GDP 虛報中港貿易數字

29 回覆
32 Like 1 Dislike
一早係常識, 十幾年前香港仲有透明度既時候已經俾人踢爆對中國出入口數據同中國自己公佈既相差十數倍, 之後當然被和諧左
香港仲有個關既唯一作用就係俾佢虛報出入口數據
係咪上過光明頂嗰個?
支那發電量冇得呃人

https://3g.163.com/dy/article/GU135HAI05498GIN.html?spss=adap_pc

最新的全国发电量、全社会用电量等数据陆续出炉!从发电看,2021年全国规模以上工业发电81122亿千瓦时,同比增长8.1%,比2019年同比增长11.0%,两年平均增长5.4%。

从用电看,2021年,全社会用电量83128亿千瓦时,同比增长10.3%,较2019年同期增长14.7%,两年平均增长7.1%。分产业看,一产、二产、三产和居民生活用电量同比分别增长16.4%、9.1%、17.8%和7.3%。
佢鍾意吹到個數幾多就幾多,吹到立即超越美國都仲得
點解冇得呃 都係數據姐 好多公司又係國企嚟
好多年啦,啲貨車報下關,不斷出入又當gdp

所以海關同中共報條數永遠差好多
冇機制check個數,佢作幾多都得
減左三千億美元增長幾多?
前排冇電用要限電,數據話發電量升,擺明做假數啦。
記得之前有post 吹貿易順差3千億,推咗好多頁
跟住俾人篤爆原來有好多人香港嘅即刻靜
有冇人記得係邊個post
係係
睇廢氣排放好鳩過啦睇發電
任佢作

香港統計處:2021年香港向內地出口3404億美元
https://lih.kg/2851499
有5毛洗地
都知佢地乜理據
用電都假
之前限電喎
退稅
你都識講支那,點解唔會呃人?
五毛:又話支爆?出口升咗幾千億呀
美國野99%經香港入支那,賣俾美國就直接運過去,咁咪有大額順差囉
唔係好明個做法

「中國出口香港又轉過頭,3,000多億你就不報是進口。」吳明德分析說,因為中共要做出GDP年增8.1%的數字,相關部門靠消費和投資「抓破頭也搞不定」,只有靠對香港3,000多億的出口,「進口的那個都不是真的進來中國的,那他們就不計算它了。回頭都是在蛇口那裡出去了,只不過是路經深圳的關卡或者我們有七大關卡,過去之後馬上就出國去了。」

而家講「香港出口中國」條數大過「中國入口香港」,而文章話中國要煲大GDP。

我地先假設香港條數反映實際貨流(兩邊都做數我地就唔需要係度討論啦)

咁中國出口去香港,當計左入GDP, 如果話呢d貨其實只係內需,本來唔需要出口。咁係香港轉番入中國,然後唔計入口。咁既想法我明。

我唔明既係如果轉入口既貨又經蛇口出口,咁係咪代表同一批貨係出口數字double count ?
分产业看,一产、二产、三产和居民生活用电量同比分别增长16.4%、9.1%、17.8%和7.3%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞