今朝拎咗醫生紙豁免打針,唔想打針可以試下

279 回覆
349 Like 36 Dislike
今日我高太教大家煮一味餸,材料好簡單

材料:
豁免證明 一份
家庭醫生 乙個
診金 幾舊水
醫學理由 自備
糖 兩茶匙
橙皮 少許

煮法:
1.去https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/COVID-19_Vaccination_Medical_Exemption_Certificate_Template.pdf下載豁免證明範本。(建議下載留底,政府唔知幾時Delete)
2.填妥資料後,去搵相熟家庭醫生(由細睇到大嘅醫生較佳),同佢講你想豁免打針,醫學理由人人唔同,我話我間唔中會心悸,驚打針後會心肌炎。
3.成功取得紙本後,記住出街隨身帶備,方便驅邪。

注意事項:
留意紙本有效期到4月30日止,之後政府會推有QR曲嘅豁免證明書,到時見步行步

在「疫苗通行證」安排下,因健康原因而不適合接種者須持有醫生簽發的「豁免證明書」。為標準化及統一安排,衞生署已制定「豁免證明書」範本供醫生使用。因健康原因而不適合接種疫苗的市民可諮詢醫生是否不適合接種疫苗,並相應向醫生申領「豁免證明書」(私家醫生或需收取費用)。豁免證明書的預設有效期為90天,最長為180天,實際有效期由醫生根據臨床情況決定。

政府發言人表示:「為便利市民,醫院管理局(醫管局)醫生和私家醫生會分別透過醫管局的臨床醫療管理系統和政府的醫健通系統,為市民以電子方式簽發『豁免證明書』。」

經上述電腦系統簽發的「豁免證明書」均提供印有加密二維碼的紙本。政府資訊科技總監辦公室已在「安心出行」流動應用程式加入儲存及展示「豁免證明書」的新功能。醫健通流動應用程式和2019冠狀病毒病電子疫苗接種及檢測紀錄系統(經「智方便」登入)亦會相應更新,以供市民下載醫生為其簽發的電子「豁免證明書」。這安排方便使用流動應用程式記錄並展示「豁免證明書」的市民無須隨身攜帶紙本。

「豁免證明書」安排會有為期約三個月的過渡期(至四月三十日),讓私家醫生有充足時間登記醫健通系統和為以電子方式簽發「豁免證明書」作好準備。在過渡期內,私家醫生仍可按衞生署範本以非電子方式簽發紙本「豁免證明書」,有關紙本「豁免證明書」在過渡期內可繼續使用。惟過渡期後,所有「豁免證明書」必須是醫生經醫健通或醫管局電腦系統以電子方式簽發的「豁免證明書」,未印有加密二維碼的證明書將不獲接納。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202201/27/P2022012700608.htm
有醫生肯簽?
我由細睇到大個醫生肯
如果醫生話打復必泰先易有心肌炎,建議你打科興
你就同佢講科興係垃圾針喎
之前打完驗唔到抗體水平,依家對香港流行嘅Omicron仲要冇用
耶魯研究:科興疫苗對OMICRON無效
https://lih.kg/2862094

仲有打科興會面癱

記住要扮到你首選打復必泰,不過身體問題打唔到
真係好可惜
有醫生紙都無用

4月30日廢除紙本呀有冇聽書
到時要電子豁免證明書咪再去搞過
假㗎係咪
不過都冇用
4月30日就廢晒
樓主你下次拎醫生紙應該好難
你同個醫生唔夠熟幫你唔到㗎喎
我本身之前有血管小毛病食緊藥
唔講咁多費事自爆
仲有心悸證乜野明
個心間唔中唔舒服乸住乸住
個醫生信你咪得
陳智思重申政府從未強逼市民打疫苗
https://lih.kg/2863699

一定要係呢張?
我見人拎醫生紙係醫生手寫
佢係咪比人呃左
唔熟嘅醫生講經咩
幫唔到你喇
唔會自爆
靜啦dllm
冇衝突
三年條友遲啲要去換電子版
真係搵個為你健康著想嘅醫生先得㗎
你咁嘅情況其實應該開俾你

講多少少
依家d醫演個個俾政府施晒壓要谷針(我個醫生同我講)
4 月30 日可以唔使
嗰個只係template
4月30 日前
殺到埋身救得幾多個得幾多個啦仲靜
火燭唔叫人走㗎你?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞