【武俠小說遊戲】疫劍

38 回覆
13 Like 0 Dislike
我知個標題有d亂,其實係我自己一條友整左隻電腦 game,至於點解開係故台其實都係順便同以前故台既巴打打個招呼

長話短說,隻 game 係未完成的,所以只係體驗版睇下大家有咩意見。遊戲時間大約1~2個鐘,大致都包括左我想整既內容同概念
下載 link 係下面。download 個 zip 落黎,解壓縮,執行「疫劍.exe」就可以開 game 玩。想睇多d介紹就再碌落d

遊戲下載(約350MB)
https://drive.google.com/file/d/1jLksVvPOMbyEmMs5G4qzwu-jXSOQ7SlW/view?usp=sharing

至於點解整 game 純綷係我想整一隻啱自己心水既武俠 open world rpg(但體驗版係無open world 成份)。暫時得自己一條友整,UI 嗰d一定唔算好睇,之後慢慢再執
希望大家路過試玩一下俾d意見
本王歸來
刻下本王之名
-------遊戲介紹-------
所謂禪讓不過是君王粉飾歷史的謊言,權力交替從來都是血腥的。舜囚禁了堯,禹則把舜流放,並罔顧群臣反對把王位傳給子啟,開創家天下的世襲王朝。夏帝國野心勃勃,以武力逼使他國臣服於己,兵荒馬亂導致民不聊生。主角琅正是其中的受害人,他將會離鄉別井,遊歷天下,修練絕世武功並聯同東夷等其他部族一同推翻夏帝國的暴政。

武俠小說遊戲
《疫劍》是一款以「能自由探索的武俠小說」為概念的角色扮演遊戲。劇情豐富,每個城鎮、每位人物皆有故事讓玩家發掘。沒有經驗值等升級的概念,玩家將透過遊歷江湖、與他人的互動以及各種奇遇來讓主角成長。尤其在女子國長大的主角一生多與女子結緣,與伴侶互相切磋,一同修練是最佳的成長方法。

玩家的選擇
玩家所做的決定不但會影響當前任務,甚至可能有連鎖反應使往後劇情走向另一方向。簡單而言,多做好事提升自己的名聲,行走江湖將會更有利。

五花八門的戰鬥
戰鬥以文字方式呈現,根據敵我雙方的性格、外觀、裝備、武功、以及戰鬥的環境等等自動生成多變的戰鬥描述,猶如在看武俠小說的決鬥情節一般。

關於體驗版
遊戲雖以遊歷江湖為主軸,但依據劇情玩家將要首先體驗主角小時經歷,因此體驗版尚未包括開放江湖的部分,留待主角出山之日再自由探索。

有任何其他問題都歡迎發問
Lm
快到咁蘇哥係有d料到
歡迎歡迎,得閒再試都未遲
本王得an機,試下模擬器得唔得先
有諗過整手機版,但用黎整 game 嗰隻 rpg maker 唔 support apk 嗰d,只可以整網頁版俾手機 run,要花d時間研究
好似唔得喎
Cannot find module yaml…
我即刻睇睇
係咪咩都未見到就 error
要用一d app wrapping tool 先可以將網頁版整成 apk 之類,但暫時搞左電腦先
lm
Yup
留名先
手頭無其他電腦試,但應該 fix 左可以開 game,要再 download
https://drive.google.com/file/d/1KzJtKLhdNzowTGDJaHA6yy00uscN6q_A/view?usp=sharing
下載到
隻故係咪唔寫,變做驚
未決定,而家試左整驚先,下一步試下 support android
可唔可以走甜please…
突然間有甜好唔慣…
或者係太突然…殺我一個措手不及…
遊戲設定入面有一項係成人表現,預設應該係OFF
OFF左既話甜嗰 part 應該剩係畫面變黑交代
仲以為係血腥殺人添
原來係我手多
得閒研究埋點整 app 版
哩個故係講主角周圍搞大人地老婆呀媽呀女個肚,生隊軍隊去顛覆政權嘅故事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞