[22]最好味既碟頭飯 茄蛋炒牛肉飯

33 回覆
25 Like 7 Dislike

蕃茄炒蛋可以算係每個家庭都會出現既餸菜,隨手可得既材料,就可以好快咁煮到又好味又有營養既一餐。一碟簡單既茄蛋牛飯亦都係好多人食碟頭飯既首選,新鮮既蕃茄汁送飯十分開胃。如果唔食肉或者想再簡單啲既話,其實可以連牛肉都唔落,都一樣咁好食
揀蕃茄記住揀啲禁落去淋身小小既,熟啲既蕃茄比較多汁

材料
蕃茄 4個
雞蛋 3隻
牛柳 200g
薑 3-4片
蒜蓉 2粒
蔥 適量

調味料
片糖 1小舊 (約1湯匙大小)
茄汁 3-4湯匙
生抽 1湯匙
老抽 半湯匙

牛肉醃料
生抽 1湯匙
生粉 1湯匙
糖 1茶匙
水 1茶匙

做法
1) 將所有牛肉切細薄片,然後與醃料撈勻,醃大約15分鐘
2) 將蔥白切段,蔥綠切粒,3隻雞蛋打勻成蛋液備用
3) 將蕃茄去掟,然後切成8份備用
4) 先用大火加熱小小油,快炒牛肉至大約8-9成熟,撈起備用
5) 轉中火,再加一湯匙油,將蛋液倒入鑊中,慢慢用鑊鏟推成滑蛋,撈起備用
6) 加入一湯匙油,倒入所有蔥白,薑,蒜略炒一分鐘至香味釋出
7) 倒入所有蕃茄,用中火慢炒,炒至蕃茄出水(約3-5分鐘)
8) 加入茄汁,片糖,繼續炒勻
9) 再加入生抽,老抽炒勻
10) 最後轉大火收汁,加入炒蛋,牛肉,蔥花即可

希望大家繼續支持我,bookmark我個blog
每星期都會有新食譜update
http://bit.ly/cheftoby
想食..
汁蛋牛分開炒?
gchi
今次遲左,要成分鐘
蛋同牛最後先撈埋炒一炒就可以
最近先follow巴打
啱啱整咗個冬菇炊飯,易煮又好食
多謝巴打follow
不過邊個係冬菇炊飯
老少平安
蕃茄炒蛋
支持
好鍾意樓主你個blog, 好岩煮!!!!
樣樣都想整黎帶飯
我愛樓主
多謝巴打支持
留名
今日又又整左高麗菜炊飯
岩唔岩食
我要食荷包蛋
有茄蛋係荷包嫁咩
蛙蛙菜放湯先好食,遲啲會出
好啱食!
本來就唔會食太重口味
想淡口啲加多少少椰菜,或者加多少少水就可以平衡返
啲配料份量加減同轉左切法又會有少少唔同
今次冬菇切粒有咬口啲

唔整炊飯都可以係一味好好食嘅菜
呢個

[22]一煲過既炊飯料理 高麗菜炊飯
https://lih.kg/2849230
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞