支那豬上Zoom堂又玻璃心。

139 回覆
2506 Like 94 Dislike
其實邊到有得買聯合國六大工作語言中文既鍵盤, 同點用中文鍵盤打英文, 我唔係好識. 另外連登個中文網址係咩, 我打 lihkg.com 覺得好喪權辱國.
差學埋用正體字就香港過啲用we柒簡體廢中同雙非學生
我唔會話英文高級啲
但工作上同啲支那人接頭,見到殘體個感覺真係好cheap好廢
你們中國人 咁你係中國人咪叫你中國人囉 又唔鐘意
支那文最近真係詞不達意喎
一個優化取代咗N咁多個字
仲有N咁多個咁嘅字
都仲未講俾文盲學嘅殘體字
諗起hd 有個大陸仔話自己有大陸degree
點知出黎present甩甩咳咳
明明一句兩秒都唔洗 er撚到十秒
唔提佢真係可以自己一個用哂所有時間
所以大家真係要睇重香港文化要散開去,咁先可以吸引到人。
其中一個方法
但中文唔一定係普通話
香港話唔中文?
睇返54之前d中文或以前香港新聞紙嘅用字都唔係咁白話文
再介紹多一種「三及第」
唔一定要白話文入字先叫中文
呢啲一切都係按當時政府「覺得」邊種先係正確去實施一啲政策令到某種文體語言興旺
起碼粵語入文唔會有太大問題。
唔好自己睇低自己
唔好見到中國人就遷就佢講普通話
自己主場就佢做乜?
佢而家兩面不是人
大陸人嫌佢港獨
香港人嫌佢大陸
我同意啊,一定用返香港話答佢,佢明就明,唔明就唔明。
不過我覺得劉德華當年嗰「今時今日咁嘅服務態度點得架」同埋香港一直做旅遊城市都好大影響。
佢呢啲我覺得係可以接受佢(比起啲嚟香港都唔肯學嘅「人」)
起碼佢真係用心去學去接觸
有容奶大
我會接受佢
你有A+真係好好彩 佢小氣啲可以唔派畀你
當然我唔係支持佢
不過佢算係咁啦
咁你返上去啦
佢真係算係咁啦
之前連登仔喺人ig鬧人大陸雞又盛
如果係中立啲已經即刻轉返做nmsl嗰啲
啱先嗰ig story 仲同姜濤poster 合照
算係咁啦 其他大陸西冇話會追姜濤 連佢係邊個都唔撚識啦
佢願意接受香港文化 已經比其他好好撚多啦
係撚奶大
肯露就大?
比盡b cup
唔用英文既話佢地大把字講唔到
日常咪又係死死地氣用英文字母
The international language of aviation is English. In most places, the pilots and air traffic controllers have demonstrated the ability to speak and understand English up to a level specified by the International Civil Aviation Organization (ICAO).

聯合國工作語言包中文就係世界語言? 咁請問icao唔要求識中文 以你logic仲係咪世界語言
你們中國人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞