支那豬上Zoom堂又玻璃心。

139 回覆
2506 Like 94 Dislike
我地有人用依張
自卑到極點會變極度自大自戀, 再變到極度變態
香港話
屌!咁落黎香港讀書做乜7?返大陸講普通話啦,DKLM
點解講日文都比人負評
佢地上海人北京人都句句話自己邊度嚟啦有咩咁出奇係要講香港人
我覺得一線城市的中國人比香港人更加歧視二三線城市的人
Chinese(內地人)dllm大陸仔你咪又係用英文
不嬲都係你唔好話農村嗰啲就算係咩南京江蘇嗰啲地方都比上海人笑喺鄉下,仲會好大反應話佢哋唔係上海人唔好同佢哋比
胡語是三番地痞話
佢地D中國人好鍾意話人accent難聽
因為佢地自己英文差跟唔到
對於香港人黎講
不用分那麼細 你們都是中國人
咁我接觸過嗰啲上海人一般都文明啲斯文啲嘅尤其是有錢嗰班
一種連入連都無
聲調死板嘅垃圾語言 札已經唔係高級低級嘅問題 係有幾垃圾嘅問題
所以係街遇到佢地問路無一次會用返普通話答佢地
一係用廣東話 一係用英文
呢個又真既
從藍絲media 了解對家下一步行動

https://www.thinkhk.com/article/2021-09/20/51529.html

換言之,若是單純透過本地立法,規定官方場合必須使用普通話,便沒有足夠的憲制基礎。與此同時,不論基本法還是《法定語文條例》,都沒有訂明「中文」的準確法律定義,包括沒有標明使用何種中文口語。既然沒有明確的法律限制,官員和議員在官方場合中,自然便會按其日常習慣,使用粵語發言。
另一方面,根據《基本法》第18條第二款:全國性法律除列於本法附件三者外,不在香港特別行政區實施,而賦予普通話法定共同語地位的《國家通用語言文字法》,乃是尚未列入《基本法》附件三的全國性法律。如此一來,特區政府機關自然沒有以普通話作為公務用語的憲制基礎。
是故,若要規定特區政府機關以普通話為公務用語,以及確立普通話的法定共同語地位,便只有透過全國人大常委會解釋《基本法》第9條,述明條文中的「中文」的口語表達方式,是指普通話,並述明「還可使用英文」,是與會者不諳中文,為了照顧對方而出現的特殊情況。至於條文中的「中文」書寫方式,是否必須使用規範漢字 (即簡化字),亦可在釋法時加以說明。
sou呀傻閪
上海大果班同外省佬係有大分別
支豬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞