樓市寒流/劈價潮爆發 太古城三房賣兩房價呎價14514 仲平過廢西三寶

22 回覆
6 Like 1 Dislike
太古城 衛星閣 3樓A室 2010-06-22 成交價543 萬
1000萬元售出的太古城三房戶,估價達1342萬元,即成交價比估值低出342萬或25.5%。

呢間做咁平,咩料?
可能枱底交易,做八成
可能係信咗果d乜乜快d賤價賣樓移民果d笑話
under table俾盡幾百k,當佢1050,都平到癲。
內部轉讓?
唔會啦,人講就信,咁易腳震,佢16年就賣左啦
低層殘裝凶宅?
成交剛好1000萬
99%內部/枱底啦
又話樓價gogogo
有時睇成交見到d盤平左好多
搵aa問 就話全部係兇盤 內幕盤 總之就係冇
其實都係,一係底個幾層,一係兇宅十字單位,一係景觀勁7,銀行估價無考慮。
d中高層,靚座向景觀都係到銀行估價先會賣。
但太古城呢間都真係平太多,唔知咩料,枱底正常都唔會俾多過細訂,唔係賣家唔認數即食屎
有啲人真係急住走姐

有個親戚visa乜都批哂個仔又急住上年開學都係低市價一成快手走人
又係1000萬,有無人統計過有幾多%呢啲劈價新聞係1000萬成交
但銀行估1300幾,平左300幾個,銀行會唔會做唔到按揭?低市價咁多
1成就應該冇影響,但三球幾差唔多兩三成照計好大機會做唔到,不過可能一炮過買
好似有case低25%,驚tax authorities周,bank唔做mortgage。
呢個case我都想知點做到呢口價
太古城3房劈價1000萬真係好抵,執一執租返出去應該有25-28k 月
賬面獲利517.8萬元
劈乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞