搭巴士無戴好口罩 女大學生舌戰乘客:「你咪又係賤民」

380 回覆
813 Like 41 Dislike
新冠肺炎爆發至今已近兩年,港府「口罩令」至今未除,戴口罩出行已成港人的日常習慣,惟經常有人在公眾地方未戴好口罩,引發罵戰,令人側目。東網今日(17日)收到讀者爆料,一名年輕女子於行駛中巴士,疑因皮膚有病,未有將口罩完全遮蓋口鼻,遭車長要求出示醫生證明,惟女子拒絕合作。及後車長繼續行車,有同車乘客對該女子作出規勸不果,兩者爆發罵戰。
影片中可見該年輕女子氣燄囂張稱「嘩!你隻手好X污糟呀」、「咪抗(疫)到、戴口罩戴到入棺材囉」。與其口角的乘客則認為該女子講粗口有辱斯文,身為「大學生」卻連防疫基本要求都未能做到。兩人口角期間,仍可見到該女子的口罩未有完全遮蓋口鼻。
有乘客表示若未戴好口罩,車長「有權唔畀你上車」,「(車長)費事同你(該女)呢啲賤民喺度鬥,阻住成車人呀」。惟該女子聲稱車長並非「執法者」,故無權要求他出示證明,又稱自己「尊重警察」,若執法者要求,願意出示相關證明。她又指「畀咗錢有權搭車」。乘客則向車長表示「贊成車佢(年輕女子)去警察局」、「搭的士啦」。
二人罵戰不斷升級,對女子的「大學生」身份有不同見解,乘客認為該年輕女子「讀大學讀到佢咁嘅死人樣」。女大學生則不甘示弱,反指對方「都係賤民一個啫,都係畀政府踐踏緊人權咋」,又指「搵錢都多過你啦吓話」。乘客意有所指,稱「巴閉囉,做雞搵錢都好多㗎」。該年輕女子亦反唇相譏「你講嘢都真係幾無稽」,乘客則回應「費事同你呢啲人講呀」。短片最後未有交代該名女子去向。

連登仔成日反口罩嗰批,學下咩係勇武啦
我就係要呢啲
支持
帶到入棺材….好搶口
口罩呢樣嘢真係滿足到好多廢老嘅權力慾
香港有禁止蒙面法
兩年前: 好人好姐行得正企得正戴咩口罩呀?!唔見得人?
比著係193咁講 風向又會唔同
啲癈老咪一樣鍾意拉低個口罩食煙
見人後生女揀黎恰
東亞病夫你估流架
有乜問題…車頭相都要用有口罩呀
片都冇人貼,討論條撚呀?
連登仔準備好屈個女仔係死熱狗未
講返畀佢聽
呢個女乘客正
利申 我戴口罩不嬲都係做個樣
支持喎

成堆阿叔阿伯阿嬸咁載啦,真係擺明恰人細佬女
應該反罩反到底, 連個罩都唔好戴, 而家戴一半又唔戴一半, 感覺有d似又要威又要戴頭盔
狗隻:「我宜家叫你即刻除低口罩!根據禁蒙面法例,你唔可以集會時蒙面!」

條女屌得冇錯. 支持
條女有咩錯 防疫撚收皮 廢老快手去死
咁撚驚咪出街啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞