開始明白到USER 成日改 requirement 係一樣仆街事黎

18 回覆
21 Like 2 Dislike
寫完個GOOGLE SCRIPT 比個XLS 用黎自動減下數 check record 我估有排都唔會改動CODE
比咗上司睇 話OK 開始用
1.三個月前第一版出現 執下漏 改善下
2.2個月前改一次 (加野) 跟手做下TEST DEBUG
3.一個月前改一次 (加野+加FUNCTION) 跟手TEST DEBUG
4.今個月又改一次 (加野) 跟手TEST DEBUG <--加下做緊
5.下個月又回復番三個月前版本原狀 (將之前野 洗哂 又去番三個月狀態 數據要UPDATE ) 跟手TEST DEBUG

雖然 有落comment 但係TESTING DEBUG 都要時間 一搞就幾粒鐘
逐行睇 有問題再改 再睇
雖然有PROGRAMMING 底 一個月改一次 我都改到煩
最大問題 我唔係P仔 我仲其他野做 外勤 文職野 連休息時間都少咗
以後識都話唔識IT野 費事比人知 知道實有麻煩事上身

讀緊CS 準備畢業 有一句名言無錯 做P仔 真係做到 頭髮無 人又頹 又毒(成日對住CODE)
同出面世界脫哂節
有冇讀 software design / software engineering
我讀嗰陣就一早強調 change of user requirements 嘅影響
早早就要喺 software design 階段諗定如果第日改 UR 可以點樣, 方法有 decoupling, abstraction, etc
Development, implementation, maintenance 各個階段都要好 change control
Management > software engineering > ur analysis > software design > software development > programming > coding
我仲慘
開波入職講到明 我做network/infra only
轉過頭問我識唔識整網頁 又java又css又alert 當我full stack?
仆街你請過第個啦
宜家我老虎蟹都唔睬佢
真實做同就咁讀都差好遠,做design一定有啲assumption,但係有啲時候依啲assumption可以係run咗三四年之後先發覺係唔work嘅,結果好多hacky嘢,解決辦法係理解到個問題有咩真正應該要定嘅assumption然後重寫
要睇點定義infra,搵人返嚟睇個CI/CD,deployment嘅問題,monitor系統,咁問要識啲coding,monitoring system(Prometheus之類)+alert都合理
Typical case 啲 user 講嗰陣就實牙實齒一定一定係咁
甚至頭一兩年都好好哋無乜問題正常
之後隔一兩年或者換咗人做就炒起哂
個 system 成個 revamp 先得
"以後識都話唔識IT野 費事比人知 知道實有麻煩事上身"
呢個真
唔好話it 野, 識少少電腦野都唔好出聲

俾老細發現左我識寫個勁垃圾入門既marco 仔之後方便入data 之後
早排同我講想更新公司官網想整個system自動每個月出newsletter 俾客想將個proj 丟俾我做
CLS 你請番隻真IT 狗做啦屌你

利: 信已遞, 蚊型公司真心做唔過
咁都算明白

你要學識version control 同multi branch
Java/groovy我都當你寫jenkins pipeline要用到,Css點都唔通,做infra要識css真係當你萬能俠
而且重點係一開始個jd有冇包先,唔通收你support狗份糧要寫埋cicd pipeline咩
阿Q咁就當呢度用番工時間學嘢
仲有得實戰寫落 CV
無非為下一份工舖路
留低係為咗離開
其實好多時 user 都唔知自己想要乜...
總之乜都話要 ..
知道自己想點嘅user你遇到係好彩
但出黎做野,睇邊個惡嫁炸~ 只要個IT氹得掂個老細,user 一改requirements 個request 就可以由頭再計過response time...仲可以玩到你改少少就又懶你改左logic攪到佢要重新寫過晒,所以再delay多一個星期都係user問題。
Soft skill, presentation skill 嘅重要~

問題係老闆冇plan, 或者覺得你嘅時間冇value
好睇你個PM有冇料 識擋同拎req拎得準 下面就會輕鬆好多 唔識擋對住user就咩都ok 然後返黎Chur死你 但事實係好多pm都係吹水佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞