【漫畫】輝夜姬想讓人告白-劇情討論區【十二】

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
而家唯一淨係想睇石上同伊井野條線同埋動畫奉心
我隻蝴蝶結比咗佩斯
點解唔係藤原做老母
輝夜(幼)做女
輝夜聽到先識跳
我一直都當奉心完咗,百貨公司嘴完就係結局
計埋真紀去印度當佢使唔返日本俾人迫害咁完
三期動畫又好難爆死嘅,果段係全套最精彩咁濟
依家同時追兩邊會覺得個對比真係大到仆街...襯托之下令到漫畫呢段更加唔知想點
但係入咗主線開始少頭腦戰其實有小小悶
主流化咗
同埋咁跳落去唔會俾螺旋槳打到咩
髮色問題
動畫睇早坂唱K
再睇返呢到劇情都幾大分別
仲要動畫組整得好好
其實歸根究底嘅問題係

早期笑點嘅公式 好多時係會長同輝夜兩個超現實般嘅人物

面對一啲相對上現實(甚至偏成人)嘅戀愛問題鬧出來嘅笑話(頭腦戰)

早期有千花做亂源 然後有正論家石上 悶騷夢女加入笑點

問題在於戀愛故事佢哋慢慢接近返正常人 制造唔到笑點

而本身背後會長輝夜嘅瑪麗蘇故事又支持唔住

甚至石燕篇靠攏去傳統現實日劇式戀愛故事 已經俾人屌到仆街

入到大主線 正常人同前期嘅超人平衡唔到 變咗故事好割裂

去到一個地步基本上赤坂畫乜都同前面格格不合
嗱 唔好話我唔相信赤坂

每次都係動畫開播想推新高潮

而家唯一可以挽救漫畫就係御行 vs 帝

不過以赤坂畫中篇嘅功力

都唔睇好佢呢段搞得掂 動畫完之前仲有 11 個禮拜草草了事
唔好笑一件事喇
之前D伏筆係好有心機 呢期無哂 呢個位真係好明顯
又係佢自己講會做筆記 得D伏筆可以拎番出來用
咁去到最後主線咁難睇都係赤坂責任

咁係佢上限到咗 定係 hea 咗 真係佢先知
其實有邊套喜劇漫完主線完得好睇
齊木楠雄應該唔算有主線 但總之收尾時就係個tone轉左
黑社會的超能力女兒就有主線 收尾又係要轉tone 唔會同以前一樣模式搞笑
舉唔出太多 旋風管家..?又係轉tone

比較講得出美劇sitcom 到埋尾時都係實轉tone 感覺完主線同喜劇個tone一定相沖 到大事件時實係要行認真,行感人, 行緊張 唔會維持到喜劇mode
爛唔爛就另一回事 但硬要又埋尾又多笑點真係唔覺有漫有劇做到
呀 素晴就keep到個tone黎完
但件事件同過往差別唔大 打boss-->有人亂9黎-->打贏
唔關做唔做到事,佢明顯係知可能而不為
你轉tone都可以轉得好㗎嘛
畫啲你完全唔熟悉嘅野
嘻嘻哈哈咁撚鳩啲讀者算點
原來一切都會靠會長
忽然幫佢講好說話會理化炒麵
接唔住就GG
轉tone其實真係無問題,但佢係搞唔掂啦
希望動晝之後會幫手原創結局end 咗佢算
St tail ?
講緊有d人執著話少左笑點 主流化左 但實情結尾轉tone係情景劇 喜劇係好正常 冇必要評話夠唔夠笑點
單純想指出睇完結篇應該睇番邏輯結構 起伏轉折位做得好唔好 而唔係仲期望會有日常搞笑氣氛
因為數落轉tone係必然 呢類主題暫時淨係諗得出素晴 佢最終篇都仲可以繼續9下9下唔轉tone
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞