原來人類一直都無視自己係自然嘅一部分

55 回覆
60 Like 19 Dislike
你間屋日久失修然後你走去話「整返好都晒氣」,最後間屋冧咗就話「係自然整定嘅」
最後變成新型絆腳石
理性討論
人類有冇當自己係自然一部份我唔評論 因為個個人唔同
但系統上人類仍然係自然一部份
人類嘅技術仲未可以脫離自然而存續
如果恆星都係自然一部份的話 (即以宇宙皆為自然 並非只有地球)
咁差唔多所有生命體都係自然一部份

人類“搞死”地球
地球亦都會變到唔適合人類居住 變相“搞死”人類
之後地球就會慢慢隨時間回復
哩一刻就話人類自大 未免言之過早
回復做乜?
簡單黎講: 路係自己揀,仆街唔好喊
如果修補的速度快唔過有啲人整爛間屋的速度,的確晒氣,應該要去殺咗搞破壞班人先係解決方法。
點解你會有種錯覺覺得其他物種只係object
人類已經進化到唔再只係一個object <-- 咁如果其他物種都唔係object 咁咩先係?如果冇嘢係咁你呢句又點成立?
「善」、「道德」只係人類自己創造出嚟嘅概念,自然界根本唔存在亦唔需要有善同道德。

無論人類點諗、點進化都好,講到尾同任何其他生物並冇根本上嘅分別:只係想千秋萬代,獨裁專政,永遠牢牢掌握絕對嘅統治權,確保人類社會不會覆亡,係咪好熟口面

人類就係如此,其他生物如果有能力亦會如此,唔好諗到人類咁崇高,其實都係為自己。

試想如果有其他生物進化到可與人類匹敵,或者遇到外太空嚟嘅智慧生物,人類咪一樣誓死抵抗,唔通認為自己應該滅亡讓個世界俾「人地」咩
係,當人類進化到一個點,可以脫離一個星球而生存,並可穿梭星球間以獲取所需資源去建造及維持適合自己居住嘅環境,「保護地球」呢類講法變得毫無意義,講到尾一切只係以保障自己生存為目的。
埃及壁畫 畫個D 狗頭人身,鳥頭狗身,個D神明應該係古代外星人黎地球
教我地祖先,耕織生火煮食
一直都覺得人類有智慧呢件事都係世界本身設定嚟
而有智慧就自然會有建設發展
行到呢步都係理所當然
「善」、「道德」,引伸到國家法律,只係因為人類嘅進化,發現如果設定呢啲規限,大家都可以用少啲時間、資源去防範人與人之間嘅爭奪,從而令整個社會可以分配更多資源去發展改善生活,每一個人都得益,戰勝其他物種,而唔係因為人類特別有靈性特別善良
好多動植物都唔識保護自己環境

勁既物種會保障自己食物來源同改善周圍環境配合自身
就係咁簡單
其實你睇你點理解「自然」呢個字姐
「點解人類硬係覺得自己唔係自然嘅一部分? 」
呢到所指的「自然」應該係指政治上 社會學上的自然 係相對於「人工」「人造」「人為干擾」的「自然」
而你所提出的「自然」 係科學上的自然

有冇道德責任保護環境係哲學問題
呢個係一個更複雜 更抽象的問題
你覺得咩係道德?
我係自然的一部份 你都係自然的一部份 我殺死你都係自然的一部份
咁我有冇道德責任唔殺死你?
講返正題
人類有冇道德責任保護環境? 冇
但我地有冇道德責任保護環境?可能有
因為道德唔係人與自然之間的問題
而係人與人之間的問題
只有一個人存在的世界係唔會有道德
因為冇人會覺得你啱 亦冇人會覺得你錯
天人合一
本書嘅例子係農業社會會適合人類多數目咁繁殖,因為農業會生產大量而且穩定嘅食物,但係農業唔係人類最舒適嘅生活方式,例如要馴化土地同動植物,而且得到嘅食物種類單一,營養汲取比採集時代更差。但因為農業社會能夠養活嘅人較多,社會規模較大,所以一路源用至今。

同樣道理,工業化城市都唔係人類本能所適應嘅生活環境,只係工業化城市能夠快速同大量地養活人口,因為生物基因嘅成功係製造出最多複製,而唔係活得開心快樂。

書係咁講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞