原來人類一直都無視自己係自然嘅一部分

55 回覆
60 Like 19 Dislike
我睇完Sapiens: A Brief History of Humankind (人類大歷史) Book by Yuval Noah Harari,真係腦洞大開

https://youtu.be/YF2FhOxI5To

其實一search已經有好多說書summary kol講佢

佢令人腦洞大開嘅位有好多,

其中一個令我好多野諗,就係人類啱啱發生認知革命(基因突變,變到超級聰明),成為智人嘅時候同之後發生嘅事

當中,智人由非洲慢慢遷徙到歐洲、中亞,甚至西伯利亞、北美同澳洲等,有超多生物種類地方嘅時候,都因為智人突然變得超級聰明而生靈塗炭。

因為人類突然識用火、用簡單捕獵工具,令到智人由本來食物鏈中低階層,一躍成為食物鏈頂層。自始就生靈塗炭。當時嘅人無咁多左膠同環保撚,好多稀有動物都因為好多唔同原因(例如太易被捕獵、澳洲動物對人類未有警覺性、人類用火大大增加捕獵成功率…),主要係人為因素,而絕種。

之後,到咗農業革命時代,人類喺美索不達米亞平原,最早馴化動植物,發展農業,為嘅只係不斷繁殖,因為喺生物學上嘅成功,就係能夠製造最多嘅基因複製品,而唔係生活得舒適。所以點解今日人類喺城市化嘅社會會有比舊封建社會多心理問題。

而農業嘅發展,定調咗人類為咗生存同繁衍,而去改變環境去適應人類

呢句就係我想講嘅野。

野生生物,係改變自己嘅基因去適應環境,但人類由農業革命開始就係改變環境要環境去適應人類發展。例如上面講到嘅馴化動植物、開墾耕地,將本身唔適合種植嘅土地變得適合耕種,遠少少、建立城市,將不能馴化而對人類有危險嘅動物暇趕出城外、發明石矢做房屋、冷氣,等改變環境、天氣,去適應人類發展、工業化農業,例如不人道方式量產牛奶、雞蛋等。

所以今日嘅環保可以話係無謂到極點嘅命題,人類發展,由有智慧開始已經破壞緊自然同改變緊自然。
你一係話人類根本係自然嘅一部分,做乜都係自然,包括以上各種。
一係話人類做乜都唔自然,都係破壞自然規律,例如餵任何動物(破壞生態平衡)…

所以環保,一個標榜人為地保護自然係邏輯上嘅錯誤,輕鬆,多謝大家
送上人氣女團COLLAR顏值擔當IVY SO嘅近照乙張

人類存在嘅基礎唔係黎自於保護環境
但係未來人類繼續存在與否就必須將保護環境納入考慮
贈你三個字:癌症村
我意思係,其實點解人類硬係覺得自己唔係自然嘅一部分?
任何小嘅行為,都會被評價為破壞自然,例如餵野生動物
咁如果你反駁話唔係,人係自然嘅一部分,
咁任何大嘅破壞自然行為,其實都無道德責任去保護環境,因為人類發展都係自然嘅一部分,例如用化石燃料產出有害氣體破壞大氣層
追求善嘅基礎又係咩?宗教?
岩,認同!
如果信外星人造人論,咁咪唔係地球生態一部分,應該環保
所以西琴嘅地球編年史如果係真真係好大鑊
咁政治呢
係咪姐係我要成為自然既一部分
我就要附和成個香港既氣氛主旋律
去啪十支針?
好似SARS咁殺曬啲宿主咪無得留低
樓主會開多個post : 原來外星人一直無視自己係自然一部分
請問有無巴打有研究西琴學同埋係相信人類係外星人創造出黎
https://lih.kg/2823163

同意,人類做乜都無撚用,除非絕種
無,我信人係地球產物
好撚真喎
反對都係自然嘅一部分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞