[動畫POST]進擊的巨人The Final Season Part 2 (69) 睇完po頭先好問野

1001 回覆
25 Like 3 Dislike
Mappa 人物表情嘅情感位處理一向整得差

上part 聽到戴巴宣戰,動畫艾倫勁快就咁合埋眼
冇咗漫畫嗰種「仇恨連鎖果然冇辦法和平解決 嘅苦笑,再到嘉賓拍手和議戴巴,面對人性嘅絕望 艾倫先失望淡然合埋眼」嘅轉折
成個過程都展現出艾倫嘅無可奈何,支持到佢之後嘅突襲行動 其實係為勢所迫 迫於無奈嘅選擇
就好似今part op 講I never wanted to be the king, I never wanted to grab a knife
漫畫艾倫嘅表現將角色更加立體化

第三季part 2 兵長叫團長放低夢想去赴死時
嗰種「垂手可得嘅夢想vs戰友島國嘅希望 兩難嘅爭扎畀兵長嘅回應打破,知道自己必定葬身 至死都冇可能再實現到夢想嘅無奈淡然」
原本漫畫兩細格描繪團長嘅表情變化,畀wit做咗成十零秒,做到淋離盡致

今集艾倫見到吉克黎呢幕
漫畫畫成皺眉頭係有種獨自撐住敵人長時間圍毆嘅委屈 同終於見到可以依賴嘅幫手嗰種曙光
動畫睇落只係驚訝吉克嘅出現
單純係畫得靚仔,但表情表達唔及漫畫傳神
不過我#56咁講就食負皮
真啊其實無論作畫定color grading都係mappa岩我口味多d 但wit真係好知點處理巨人既節奏比人去feel個角色 要長既情節全部有多冇少 而且會自己再加重d份量 係會令人好深刻

同埋我好鍾意wit一個位就係往往去到重要文戲位(臥底自爆 肯尼死前 團長自白 白夜)全部都唔會濫用bgm 好清楚個刻既對白好重要同埋本身都好有張力 唔洗再搞咁多野

但地下室艾倫個段 mappa就轉左3 4首bgm 都未連戴巴講野d位冇睇漫畫根本好難專心去feel 4年後艾倫咁複雜既心情 明明好多對白都係double meaning係有做到承上啟下

其實做得未夠好我都覺得未必需要補漫畫 唯獨s4第5集 漫畫98-100話 我認為係一定要補翻漫畫 我覺得係直接影響到之後既觀感

s4艾倫可以有咁大段既文戲情節真係唔多 好多時觀眾都係同104期班人視點一樣估下估下 我個人黎講呢段重要同震撼程度只係僅次於120-123話 比艾 mikasa 明三個係餐廳個段更加重要
皮克根本MVP 顎又被人打爆
瑪雷次次都要靠皮克救場
嗰下我反而覺得係唔同解讀,始終漫畫係紙本上面要你每一格留意,睇表情解讀意思,所以對住嗰下會再諗多啲。就算係而家咁驚訝一下我都覺得冇問題,佢畫度驚訝+難得嘅脆弱,同之前大叫住撕爛萊納有對比。

我覺得畫得唔好嘅唔係回頭見哥哥呢下,係比萊納㩒住打嗰時,漫畫有佢勁堅定唔想聽萊納叫佢瞓覺嘅眼神,動畫反而變咗佢慢慢撐起個人,用進巨對眼反擊撕個口。呢度難得咁表達度艾倫要一直前進嘅氣魄,可惜咗

宣戰就講到晒氣幾十個Po 之前打太多,懶得再講
mvp 唔係皮克,瑪萊仲有個人仲勁
但呢幕動畫基本上係複制晒漫畫嘅分鏡
第一吓鎧巨被獸巨擊飛,艾倫回頭展露出驚訝,漫畫都係咁
然後最尾吉克講「之後交畀哥哥」,艾倫聽到後表情先軟化
但動畫艾倫表情仍然係驚訝緊,唔見有脆弱感,咁就好似重疊咗前面個驚訝
所以我覺得漫畫畫法可以表達到更細微嘅情感變化
另外,鎧巨係講唔到嘢,照計唔存在「艾倫唔想聽萊納叫佢瞓覺」
當然漫畫艾倫眼神呢個間接反饋係更能展現到決意有幾咁重
比比鳥淨係負責衝過嚟然後俾人打飛
唔知點解睇到ed既艾撚
有種gundam 00 trust you果種feel
表達啫🤣佢緊係聽唔度萊納講野,我覺得嗰格畫得佢有脆弱感,可能我同你睇嘅感受唔同啦
我第一印象都係即刻諗起呢首
兩首ED用色好似,場景又係戰損/廢墟同埋紫紫綠綠既花

睇動畫艾倫條V字眉咁有精神,真係冇咩共情
我會覺得皺眉頭、少少八字眉先表達到嗰個感覺
好波
你,個feel係一撚樣
諗諗下應該真係因為兩首ED既元素一樣

無人廢墟+紫/綠花+唔同景色既鮮艷顏色對比+童年男主+ED by女歌手
下集就爆炸㗎喇
Porco定萊納廢啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞