《VOGUE》邀9位黑人超模演繹封面 主編︰重新定義時尚模特兒

225 回覆
24 Like 469 Dislike
時尚雜誌《VOGUE》英國版日前公開2月號封面,由9位知名黑人超模Adut Akech、Anok Yai、Majesty Amare、Amar Akway、 Janet Jumbo、Maty Fall、Nyagua Ruea、Abény Nhial、Akon Changkou共同演繹,畫面震撼,即刻引起轟動。

這個封面由英國版現任主編、也是首位黑人主編Edward Enninful策劃,因為身份背景,他非常關注非裔模特兒的發展,拍攝這個主題也令他很感慨:「這9位模特兒正在重新定義什麼是時尚模特。」

封面上的9位模特兒都是目前時尚圈中最hit的超模,她們身穿Balenciaga全黑服裝,沒有繁複的妝髮造型,也沒有多餘的燈光修飾,但極具視覺衝擊,莊嚴肅穆感油然而生。除此之外,Adut Akech還以Louis Vuitton黑色皮衣演繹個人封面,型格與氣場兼備。而內頁中,Adut Akech、Akway Amar、Maty Fall、Nyagua Ruea以及Anok Yai更換上Saint Laurent服飾演繹,飽和度極高的艷色與膚色形成強烈反差,令人印象深刻。

然而,網友對此卻評價不一,有人覺得很驚艷:「好cool,喜歡這種風格」,也有人認為畫面太黑:「卻是看不清五官也看不清衣服」等。

黑人+女人 , 直接攞兩層Buff
黑得咁徹底

黑到睇唔到膊頭==

著miumiu嗰位編輯有咩高見
連雜誌都玩dlc
有幾個未解鎖完全睇唔到係乜野生物
啲左膠西人做乜鳩?
你要諗下你個市場係黑人/白人先得

好快收皮囉這份野。
要課多啲金先解鎖到models
我依家睇唔到件衫啊
講到好似黑人冇資格做model咁
唔記得以前全球最紅嘅 Naomi Campbell都係黑人?
未解鎖人物
皮膚黑 啲衫又黑
點解會咁
無圖點睇 屌你老母
black is the new white

自問冇辦法分到呢幾個, 係咪已經構成歧視
然而,網友對此卻評價不一,有人覺得很驚艷:「好cool,喜歡這種風格」,也有人認為畫面太黑:「卻是看不清五官也看不清衣服」等

左膠: racist
黑人代表唔洗打燈?
重咩新定義 不嬲好多黑人model
當佢地冇到?
中上果個唔夠黑wo
係咪歧視
你咁勁嘅
我浄係分到佢哋有兩隻色
2/9 Unlocked
Dllm 仲以為剛剛係棺材拎翻出條屍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞