連登業主揮手區(韓林兒唔使入嚟)

248 回覆
96 Like 38 Dislike
韓SIR又話離開屋台又返o黎
利申已block佢,廢事阻住睇post
上年年頭大西北二手
咁請問這$15,000,000 ,每個月嘅利息係幾多?
借* $15m
儲唔到第2份首期因為花時間開左個post
睇政府嘅做野手法就知,佢係唔會想個樓市大跌,因為大跌係影響成個香港經濟
仲有大部分高官都有物業或多個物業,樓市大跌對佢地有咩著數?比買唔到樓既淡淡上車?
千5萬一年先十幾年息❔我都想借喎
十幾萬
呢個size既loan,應該收1M hibor + 0.7%咁上下
Cap就P rate減2.5-3%左右

如果現行利率計
萬1蚊樓下
h+0.7 平過有抵押品,韓蛇吹到無譜
每隻基金都有個pledge ratio
假設8成去計
最盡可以借80% ÷ 0.2 = 4倍

你擺低5百萬,就可以借多2千萬
但一般唔會建議借盡
[member]樓主 可唔可以off topic問返你個師傅contact
見你另一個post沉左底又就爆po

[member]
抵押品咪就係你買咗嘅基金
其實我諗好多有經驗嘅投資者或者PI,都見過呢啲產品好多次,落得分行, RM唔係sell你呢啲就係股票掛鈎,但係我就未聽過借 $15m 一萬蚊一個月 only

故仔又變咗, $20,000,000變 $12,000,000

尋日另外一個post,見到佢話8,000,000
本來唔想理你哋,不過睇咗你咁講真係忍唔住唧一聲笑出嚟。無知限制咗你視野,亦限制咗你收入,你唔知道嘅嘢唔代表唔存在,都係番去炒你嘅地產股把啦

有料嘅就post statement 出嚟啦,作故師

$20m 定 $12m 呀,市場係有呢啲產品,不過你講啲嘢好多都係錯, Google 吓先 reply la
一時之氣講錯 唔計唔計
又係post statement呢一招,我都話咗,教極都冥頑不靈嘅人,我唔會再理佢。你信又好唔信又好,我冇責任亦冇義務教你點投資

總之拎住幾百萬,喺個亂石度畀首期買樓係最on鳩,因為:1,呢筆錢可以為你帶來好多被動收入,畀完租都有賺;2,呢筆錢唔係不動產,萬一局勢嚴峻,隨時可變演走人;3,呢筆錢畀咗首期後,不但少咗筆流動資產,仲要月月供樓,更莫講話要面對樓爆危機;4,優質基金長遠升值可能會跑贏樓市,更勿樓而家全球最貴嘅港樓,喺越嚟越壓縮嘅政治環境下,仲有冇上升空間
怕俾人起底先亂作數字
MON左咁耐POST都係忍唔住
樓豬個標題無非都係想引我入嚟姐,佢推咗咁耐都見唔到我入嚟,都應該好失落
其實喺大英帝國做業主可摸耳入嚟揮手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞