深夜限定心事台 (476)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我bb!
你bb係邊位
霸b!
霸b唔是你叫的
我叫開bb 不要誤會
same ah ching
我就係話個關注度無得比唔係指佢地實力/能力上既比較 而關注度無得比既原因就係因為個「內容」

就係因為專業人士/學者所發表既內容/文章 大多數都係啲比較「悶」/專業性啲 就好似你講歷史咁 除左廢佬/上左年紀既人會睇下 後生仔都唔會點去睇
同埋睇啲學者/專業人士講既野 就好似睇緊一啲學習既野咁 大多數一般人 閒時都抗拒啲
運動有圖有片 幾廿秒 一兩分鐘都睇得哂 唔洗細嚼都得 關注度相比學者發表既野 點都大得多

關注祖高域佢地唔係問題 問題係有人代表緊香港依個身份去比賽 賽前係無乜報導去令人去關注 去支持番個運動員
祖高域個問題係一個國際議題 但對香港真係唔係咁貼身
但新聞媒體介對佢既關注度係8/10
但運動員/學者代表緊香港 對香港貼身度10/10 但關注度得2/10
就算對本地運動員/學者既關注度8/10
對祖高域/其他事件關注度都可以係7/10,8/10嫁喎 無衝突
誤會咩野
抹茶
比你煮比我食
仲要番工
好橙
番緊公司了
其實你已經答左你既問題就係:
劍擊同游水比賽呢啲恆常化內容 (例如佢地每一場既賽事)
大多數都係啲比較「悶」/專業性啲
除左運動員/業餘運動人士會留意下
呀叔呀姐細路仔都唔會點去睇

所以咪都係唯一佢地拎大獎既時候先關注
(同時我覺得同民族性有關, 因為佢地代表香港人贏奧運)

但佢地同學者拎獎既情況唔同
學者拎完獎, 代表完香港學界都好, who gives a fuck啦真係
最多大學比張cert佢, 比舊錢佢就完
但張家郎果啲佢拎完獎之後其實仲有餘波
除左有政府比獎勵之後
大把廣告搵佢, 又有林大輝送錢比佢
咩伍加朗, 鄧謝配果啲又有得成日上social media
我大學教授用左幾年時間先拎到國際學者獎
yet, no one gives a fuck

所以其實運動員同埋學者既所謂內容, 對於大眾黎講都係無聊野黎
可以一位KOL露下個波已經多like過佢地
而張加郎果類運動員之所以比本地學者更加威水/出名/受關注
一來奧運係共公性話題, 男女老幼都會去望下, 即使果項項目唔係平時我地會睇既果類(如足球, 籃球)
二來係民族光榮感黎, 奧運就是競技
fight低哂全球國家既運動員, 呢點對於華人黎講係種光榮黎
學者反而係代表緊佢間大學多啲
體育娛樂呢啲入屋咁多,而且可以幾句講明
點能夠同學術野比
啲人邊理得你咁多呀
啲人食理念買個安心精神勝利啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞