IG SHOP Happy_martt店主賣淘寶貨、懷疑虛假文書、騷擾人 整合(3)

1001 回覆
405 Like 4 Dislike
是咁的,小妹見到IG SHOP @happy_martt 啲嘢好靚,正中我心意
但嗰幾日都忙開sem同返工所以遲咗幾日覆
星期六晚想落單想再confirm佢係日本貨源嘅時候,佢咁樣覆我

我有啲唔開心同嬲,佢又好快unsend咗張單,我覺得鬼鬼地,所以我去咗search淘寶
佢同淘寶用一模一樣嘅圖,連袋嘅長度都100% match

圖一樣:

(Happy mart水印就係遮住淘寶商家個名)

長度一樣:

缺貨情況同淘寶一樣:

而Kastane pal closet 官網顯示仲齊色

所以我喺星期日開咗個ig擺證據: https://instagram.com/happy_marttblack?utm_medium=copy_link
店主喺我開呢個ig兩個鐘左右就block咗我了,再閂埋留言
我本來同自己講:開咗sem就算了。我要努力讀書
點知星期二晚十點左右店主突然tag我話我打騷擾電話俾佢

仲喺連登叫人去佢ig食花生

IG shop討論區(12)
https://lih.kg/2791930
#225, 229, 234 回覆

但我當日上全日堂,全日都喺campus,加上我1644嘅時候有打俾其他人,根本無可能打到俾佢

我直頭有啲懷疑佢係打俾自己,得閑㩒兩下咁樣 (同一分鐘內㩒一兩下)

佢繼續喺ig公開我讀嘅科、personal ig
仲聲稱落咗案
但當我提供證據證明無打俾佢嘅時候,佢就靜雞雞delete咗嗰個ig story
但就cap咗follow 我嘅人,post喺ig公審佢哋 (店主無遮名)

聲稱被人騷擾但唔係我,人哋仲要好有禮貌 (店主無遮名 again)

到而家,店主都未解釋以下嘅問題:

1. 如果你確定係我打俾你,點解你要delete story?
2. 你如何解釋你用淘寶一樣嘅圖?點解要delete/archive posts? (Archive嘅posts都係用淘寶圖)
3. 你有無向中介/日本銀行入數記錄?
4. 如何可以「唔涉及品牌」但又係100%日本貨源、又用日本品牌嘅相?

店主聲稱唔涉及品牌:

但send有”Heather” tag嘅相俾我

我喺淘寶都揾到一樣嘅袋,係so called 「日本原單」

今日有人pm我話「Etoile海情渡商店嘅商品番號應該係XXX-XXX (3個數字+hyphen+3個數字)

但睇返店主喺ig post出嚟嘅單,商品番號係12個數字,而且唔同商品嘅數字都係一模一樣

究竟店主係唔係偽造虛假文書?

店主喺星期四嘅時候post張story聲稱「到此為止」,但就email咗去我大學

但係當日佢就騷擾follow我嘅人

店主打電話去我follower嘅中學話佢欺凌。

follower嘅朋友dm店主

店主就作故仔話嗰位朋友係follower嘅男朋友,打去中學嘅時候仲話嗰位follower早戀
(店主都起曬followers底,講得出佢係邊一班、邊一個)

點知店主喺中學嘅時候先係欺凌者、串串貢、仲要扮Poly學生

而我google 「網上欺凌」嘅定義 (PCPD, 2021)

其實店主對我都有欺凌嘅行為
更加唔好講佢騷擾、誹謗、涉嫌虛假文書、涉嫌恐嚇、懷疑妨礙司法公正(懷疑佢自製通話紀錄)

希望店主公開向我同followers道歉
其實好多都係咁甚至乎實體店所以助長淘寶生意蓬勃好多人唔再喺香港買嘢上去淘
係啊,但呢位店主恐嚇我同followers
自推三連
推(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
多謝幫推
推佢老母仲唔撚串
幫推
有絲打整咗報税局同海關嘅template
喺呢度再次多謝絲打幫手

香港稅務局Email:
taxinfo@ird.gov.hk

舉報網店涉嫌逃稅與違反商業登記條例

敬啟者:

你好,本人得知網上社交平台Instagram的其中一所網店"happy_martt"由梁思君小姐經營,售賣服飾類產品,其產品由百元至數百元不等。產品的貼文下方清晰列明產品價錢。

網店連結:https://www.instagram.com/happy_martt/
網店聯絡電話:+852 69081990

圖一顯示:網店所售賣的產品
圖二顯示:顧客查詢商品所得之回覆

以上2張螢幕攝圖都是從happy_martt的帳戶和客户取得,懷疑經營者透過網店賺取金錢而沒有報稅,希望相關部門可以徹查網店與相關人士。

另外,該網店由2020年開業至今從商業登記冊沒有該網店的業務資料。懷疑該網店沒有履行法定責任去申請商業登記。

希望稅務局可以這名經營者是否犯下任何法律。

謝謝。

香港海關Email:
crimereport@customs.gov.hk

舉報網店涉嫌販售冒牌手袋

敬啟者:

你好,本人得知網上社交平台Instagram的其中一所網店"happy_martt"由梁思君小姐經營,售賣服飾類產品,其產品由百元至數百元不等。產品的貼文下方清晰列明產品價錢。部份商品與正牌商品款式相同但價錢相差甚遠,店主亦沒有清晰列明貨品來源,故懷疑此網店所販售的商品中含有冒牌貨品。

網店連結:https://www.instagram.com/happy_martt/
網店聯絡電話:+852 69081990

圖一至三顯示:懷疑網店所售賣之冒牌手袋
圖四至圖五顯示:正牌手袋商品描述

以上5張螢幕攝圖都是從happy_martt的帳戶中取得,懷疑經營者透過網店販售冒牌手袋獲利,希望相關部門可以徹查網店與相關人士。

謝謝
㩒錯 推多次
推!
多謝絲打
仆街㩒錯不推文
推多次
推 石頭樓主去左邊
Pushhhhh
中學雞就唔好用連登啦 心智未成熟
推到條八婆出嚟
個店主private 左ac
無得食花生了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞