深水埗14歲女生返學遇車禍危殆 母憂心:顱壓高需開腦

402 回覆
166 Like 12 Dislike
係喎 今日睇片以為唔係 記錯咗 自膠
咁都屌個dc9係無車牌定點
又唔係班馬線 仲要自己綠燈都讓?
咁以後次次去到燈位入返個1波起步/落返10再俾油啦咁
成班無車牌用把口揸車
on9係拉左先
判唔判有罪係另一回事 多數無事
識唔撚識㗎你
呢單野的士佬要負責任
只係因為法律On9
如果有人東鐵跳軌撞死左
個車長比人拉你覺得合唔合理?
我唔知你平時有冇揸車啦
或者揸車習慣係點
我自己每逢喺鬧市過燈位都會收慢同望下過路位
你可能會話我多餘 但係有事發生喺上來就一世
條路比你揸50 都未必一定要去足50嘅
Anyway la 我意思係撞得快撞到 同揸得慢可以dup得切 又或者撞得冇咁傷 個分別都好大啦
要睇情況, 如果車長有足夠時間反應而冇咁做, 咁佢係有責任
呢個點都司機錯
其實個學生係咪想自殺
閣下係咪睇開黃世澤評論
就係遲大到先衝燈
冇罪都煩撚死人啦
慢慢搞文件又保釋又保險又開少日工
啲時間同錢你賠比佢?
你係咪平時俾後車呠到仆街嗰啲嚟?
Dc9係黑人憎
但呢單條女戇鳩衝燈又唔睇車
換著泥斗貨車巴士佢可能當場不治
成堆黃間畫喺到然係話唔係斑馬線
連登仔為咗要串人可以隊撚盲自己隻眼
按法庭做法,的士一定被告危險駕駛。咁上到庭就要睇片,控方請專家上去分析下當時的士有無合理既可煞車距離; 如果專家認為當時車速係合理,而行車距離短到根本不可能煞車,咁的士司機就無罪。所以好難一刀切話的士司機有錯定無錯。所以平時就算轉灣都要留神。因為如果你連煞車動作都無,好大機會會入罪。
想問如果學你咁講所有燈位唔理咩燈都收一收油
黃綠燈我都照收,結果後面俾人撞車尾,咁又點計
香港D路面幾條街就一個燈位,我時快時慢
會唔會俾後面覺得我玩野?

另收定油再急煞係咪就一定唔會撞到人
好似呢一單大埔道應該幾時開始收油?

利申無車牌,留明學野
你收慢最多都係撞到冇咁傷
個重點係個人突然殺出黎
你幾慢都係假
呢個司機開到20,咁樣殺出黎都係避唔到架
咪只可以盡量減低傷害
但我唔認為司機係有責任
https://www.youtube.com/watch?v=a_09B_6NR24&ab_channel=%E8%BB%8ACAM%E7%89%B9%E8%AD%A6
行人睇嘅交通燈?
你都識講足夠時間反應
好明顯條片係冇
ching不如搭車啦
又安全又唔駛揸到你咁大壓力 行一步驚三步
點樣錯法想知
諗起好細個果陣同呀哥呀媽搭地鐵 當時仲未有幕門
佢有下好大力推我出去
果陣地鐵仲要係高速入緊月台
個司機肯定收唔切掣
我差D跌落月台俾地鐵車成屍碎

好彩我臨尾果步成個身斜晒先收住個勢
車睇呀,屌你老母,有片睇仲問問問
無燈行人要讓司機?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞