如果想返工做 AI 應該報個 bootcamp 好?

59 回覆
2 Like 36 Dislike
lihkg好歧視bootcamp 係到開post一定負皮多

其實自學都夠,不過要有數學同埋統計同埋寫code嘅基礎, 因為ai完全係微積分同統計同創意同寫code

但如果完全係應用層面 直接call python third party library就夠 hyperparameter自己adjust下
Bootcamp夠做啦
我讀完喺faang到做
難分真與假
Andrew Ng超正,仲要免費。
寫code唔寫人教,自已學自己玩,慢慢就會識。
睇書又得,上網睇free tutorial又得。
你不如搵個python introduction course玩玩先喇。
求其揀個project,寫計數機又好,寫to-do list又好,寫tetris又好。
你能夠寫完一個完整python program,就可以開始take Andrew Ng。

如果你真係女人,個樣又正正常常,又如果你真係take晒Andrew Ng嘅course,而又真係明晒,interview唔會俾人問到你口啞啞,基本上入去大公司係非常容易。因為大公司特別鐘意請女人。
performance差你要知背後理論,每個model都有各自計法,有好多param可以fine-tune,前提係要知點計先識tune.
btw唔知你想做邊種AI,建議你上網做下research先,AI都好多分枝
咪 automl 由得佢揀 parameters 簡單啦,仲舊年代人手 tune 咩
笑死,想睇樓主讀完之後搵唔搵到AI工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞