如果想返工做 AI 應該報個 bootcamp 好?

59 回覆
2 Like 36 Dislike
taught master 姐
咩叫返工做AI? 係咪即係data scientists?
扎實啲學好做 data analysis 先啦
咁如果自己for fun 讀boot camp會唔會容易啲學好?
自己係一個好難集中自學,環境同時間上,正規地上堂會較適合。
倒自己公司米
只係有嗰句講嗰句

近排太多假膠扭曲 coding bootcamp,bootcamp 有佢嘅用途,但亦有佢做唔到嘅地方。我都唔想有人報咗名之後一場空,或者影響到其他目標明確嘅同學。
即係做 AI
做AI唔可以有感情 你得唔得?
幾個月bootcamp course你學得識邊樣?

bootcamp好似包晒
讀accounting 要linear algebra 嗎
andrew ng 個course只可以拎concept, 欠實戰工具技巧,唔會教你用pandas scikit-learn tensorflow coreML.
當你係大學用三個月寫個program,你就有三個月撞板同思考各種programming 既魔鬼細節,係bootcamp 就算係做同一個題目,你都無一樣咁多時間去浸。

你睇造星,未跳過舞既點速成都唔及果班dancer 參賽者。
有問題出現時你未必諗得通是否同底下既理論有關囉。
想做AI 工作不如試下去Kaggle 睇下佢既教學先?
樓主乜q 都唔識,基本概念都無,諗到咁長遠把鬼咩
所以睇kaggle 教學實際D.
其實AI要識linear algebra

要去上year 1/ year 2既數學堂
睇官方doc好過kaggle

暫時睇過最好係stanford 既CS 230 Introduction to Tensorflow
大學成堆 deadline fighter 喎ching
除咗 bug仲會有咩問題,performance 差咪換過個 model
呢份就真係 bootcamp graduate 做到,佢需要「an interest in AI」啫,其餘嘢 bootcamp 學得曬嘅。

不過,份工喺紐西蘭
有幾多考到 QP 嘅人答得出?
樓主如果係真心,勸你勿入行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞