Mac仲有咩video player好用?

35 回覆
2 Like 0 Dislike

似係VLC無辦法解到DTS-HD MA5.1 所以降咗落純DTS?
MacBook pro 2015都lag?
我網上睇啲人推薦mac機用Movist,不過好似要畀錢買
Movist好似話都有分Movist pro同唔pro,pro嗰個會更好,好似話有硬解
有人又推薦Omniplayer
或者mpv同iina會唔會可以調整啲參數或者開啟關閉某啲位可以解決到呢個問題,不過可能你要慢慢逐樣嘢試吓,或者可以買返Windows機可以解決到
我終於發現IINA預設係關閉硬體解碼 wtf
開返硬解之後就播得好順暢了,無lag機無破音

但VLC果邊,搵哂成個setting都搵唔到點解決個音訊解碼。。
唔止DTSHD MA5.1會有問題,連TrueHD7.1 Atmos都有事
一播啲比較震撼嘅場面,啲聲就會破哂音,好尖、好似鐺鐺聲咁
果然係咁

VLC就算啦,我平時都係當佢輔助使用,播啲普通嘢就冇乜問題嘅
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞