Mac仲有咩video player好用?

35 回覆
2 Like 0 Dislike
近排播電影遇到個問題
播同一條片 (例如Tenet 4K h.264,我知我部機解唔到 4K h.265所以搵264 source)
如果用VLC Player播,對喇叭就會出現破音問題 (咩片都會有破音)
但如果轉用IINA,破音問題會無咗,但畫面就會lag到爆,個feel就好似解唔到碼咁 (但又唔係條條片都會lag)

有無咩player可以解決到哂所有問題,我只係想順暢播片啫
又或者有無方法解決上面嘅問題用返VLC / IINA?

先做一做硬件軟件傳心師
2015 Early Macbook Pro
Edifier R1700BTs (新買半年)
VLC 同 IINA 都係最新Version
換電腦
mpv之外嘅所有video player都係垃圾
講得好,mpv真係最勁
聽兩位ching講download咗mpv
用返Tenet 4K h.264試,但情況同IINA一樣,畫面會lag但音軌無事
試吓kodi
mpv
5kplayer仲慘,畫面lag不突止,直頭係lag到聲畫完全不同步,播多兩播停埋
Kodi呢?
依個Kodi完全無出現破音/ Lag嘅情況

只係佢個介面完全唔userfriendly,點都要喺player入面再去set路徑搵片播,佢似一個DVD Player interface
佢個介面連撳esc離開fullscreen都唔得。。。。
IINA背底就係mpv
唔洗再試喇,你部機慢得濟,儲錢換機啦
但係佢話kodi無咩事喎
暫時試到Kodi順暢播到無破音同Lag機,頂住檔先

不過要換機都真,要專登搵4k h.264而唔係h.265真係難過登天 h.265要用1080P先解到。。
遲下會換M1 Pro㗎啦
用premiere睇 自由度最大
其實mpv喺Windows機的確好強大,我上網睇返啲人嘅comment原來佢對mac嘅效能處理上唔係太好,有好多人都出現你咁嘅情況,好似話喺github入面有好多關於mac嘅issue,個作者應該搞緊,不過應該有排搞,搞完嗰日你應該已經換咗機
你部Mac咩spec先
你部機播唔到4K就唔好搵4K啦屌你
有無code?
你睇撚多次我段嘢先? 我部機解到4K h.264 但解唔到h.265
咁我睇h.264咪得,點解唔撚比我睇4k?又唔係播唔到?
但如果係效能處理問題,我估換咗機都會有咁嘅情況?
大家都是Mac。。
真係唔知,可能部機效能要再勁啲先可能cover到個問題
係咪片源問題
我都用開舊機 imac 用vlc 都無乜問題
定係你駁去電視睇?
細mon 唔洗4k source la其實
我setup係24/7咁駁住個34” 21:9 ultrawide,MBP 13”做副mon
有時會駁廳部65” 4K 電視睇

本身我都有諗過係咪片源問題
但上面又試到Kodi Player播同一個片源播得好好,乜事都無。。。。

Btw我以前都有部iMac 2013 late
iMac反而係播到4K h.265。。 我套Tenet以前係h.265的
係到我賣咗部iMac之後,先知MBP 2015播唔到,然後先死死氣搵h.264
可能因為iMac有external gpu硬解,所以imac好難比較mbp。。
定係同片源音軌格式有關?
套Tenet 4K h.264 係行緊 DTS-HD MA 5.1 嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞