【圍爐】公司開始勸我打針...

1001 回覆
679 Like 44 Dislike
咪撚理佢
-完-
[接種武肺疫苗]
證件號碼 :XXX
根據我們系統記錄,你尚未接種第二劑疫苗,請立即於疫苗預約系統 (booking.covidvaccine.gov.hk) 重新預約第二劑疫苗以產生足夠的免疫力。
[請勿回覆]

煩到閪
睇過急症兩次(一晚留院,一次等粒鐘)照三寶幾次,醫生話我完全冇事,開咗啲胃藥同送一日SL假叫我走
一次等九粒鐘

咁多人驚冇咗份工多過冇咗條命
留得青山在
要驚都係遲下班腦細出啲閪工冇人做
去啲流動檢測中心免費㗎
全公司96個人,除左老細同3個讀緊書既pt,全部人都未打
老細話,今年開始取消所有公司既活動,包括annual同任何大時大節既晚飯,會全部折現,抽獎就會照舊不過唔使同事全部出席,有興趣睇既同事可以睇直播抽。

好慶幸19年抄左藍老細,人工雖然少左30%,不過返工開心左好多,而且今年已經加返人工,仲高過舊公司嗰時20%
問返舊同事,舊老細原來用疫情生意唔好做理由,全部8折出糧出左年幾
打左針唔會傳染? 叫佢睇下research先
公司出錢
樓主唔洗擔心我自己打曬3針
應該抗體都幾強
樓主唔介意我可以注射d精子入你體內
應該同樣可以做到打針效果
副作用小好多
pm me

3針無用㗎啦要打4針
咁好好
就咁睇就好似好啱
但係其實會irresponsible
係由於其他人打晒針 個個都bear左個risk
老闆無逼針
有得折現真係正
咁要你睇乜野工種
至少IT 狗而家議價能力係高既, 個個都請唔到人情況下, 未見到有公司作死要迫人打針
唔可以, 因為係你自願打的
同啲一齊唔做的fd去搵工, 大大話話同廿幾三十間公司有對答 , 問佢地有冇迫針都會回答, IT未有一間係硬性要求打針,

甚至有間公司之後唔想上去in , 佢都叫過來見左面先傾價錢果啲野
你無反抗就係accept

拿, 我就係被迫害, 無左份工就係証據, 就算有日翻案, 都係我呢啲有得賠償先, 因為被迫害無左份工, 再加上比連登仔精神虐待, 賠返二三千萬
唔會有反應, 只會成日煩住你, 有fd做緊間公司都係咁, 間中煩下佢, 但唔會炒, 因為佢無左個人的損失遠大過迫針的得益, 仲可能勞工署見
我講明, 咁我到時會走
但如果我選擇唔take risk呢?
自私?
不過有時d hr都答你唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞