【圍爐】公司開始勸我打針...

1001 回覆
679 Like 44 Dislike
打針署所應該加上警告字句

警告⚠️
打針或會引致死亡
quit啦
同佢講,打唔打都會感染,打咗好容易做隱形帶菌者傳比人無人知,唔打會病發會被隔離,邊樣危險啲呢?
唔想死 唔想遲下有副作用影響身體都叫博d咩 你傻撚左?
我都仲堅持緊唔打針 想分享下自己嘅唔打嘅三個原因(先唔講打左針仲會唔會確診,甚至假設唔會先)
1. 梅菲定律:任何可能會出錯嘅事都會出錯,所以做任何判斷前都必須要設想最壞情況同最大風險。雖然即使打針同確診死亡率好低都好,但都唔可以排除呢個可能性。咁既然主動打針同被動染病,面對嘅最大風險都係死亡,咁喺主動冒險同被動冒險之間,我會選擇後者。
2. 關於自由。首先必須了解嘅係自由嘅兩個概念。第一個係積極自由,係一種可以進行某事物嘅自由。第二個係消極自由,免受某事物侵擾嘅自由。喺呢場所謂嘅瘟疫下,每個人都為左追求自由而放棄自由。打針嘅人為左追求積極自由,而放棄消極自由。為左可以維持過往日常生活,而去承受枝針拮落黎嘅痛楚及伴隨而來嘅各種副作用同風險。唔打針嘅人反而亦之,選擇犧牲過往日常生活,藉此維持自己生理同心理上嘅正常。打針同唔打針嘅人都係追求緊同一樣嘅嘢,只係方向唔同。
3. 打針從來係為自己,唔會為人地。自己健康從來都係自己責任。如果針拮落我度,痛就我承受,然後你安心啲,我覺得成件事好唔fair仲有啲痴線。如果你係m咁就去打啦,我唔係。同埋打左都中,中又傳染㗎啦屌!

公司上司又開始迫針,今日收工前又走嚟問我幾時打針,個部門得番幾個人無打針,下星期去做身體檢查,希望可以堅持多一段時間,真係唔想打針,但長遠睇話唔定將來去外國都好大機會要打針先至比入境。
做身體檢查有咩用
我覺得我好健康應該開唔到醫生紙
叫公司簽合約打完一年內非意外死亡都要賠250萬
打完未去得都已經無哂抗體
我公司全部人都無打
假設迫落黎諗住唔撚撈做foodpanda 算

而家bno入uk 係咪都唔洗強制打?
未移民/ 辭職㗎,佢哋之後會唔會打我鬼知,點解你睇唔到個plan字 🤦🏻‍♂️
係啊上年已經有人因為咁而叫我去打bnt
唔好傻啦, 你估國泰空少冇打針咩, 咪一樣俾擺上枱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞