請IT人識請一定係請個咩都唔識嘅返嚟

73 回覆
69 Like 13 Dislike
因為10個曲佬9個有唔同程度自閉症/亞氏保加症,越叻一般越嚴重,所以溝通係難啲
問你老尾咩
請你返黎增加上司工作量

我諗曲佬係present果下衰先令人反感
d code佢覺得唔好 如果佢了解哂成個大畫面
而又明白哂每樣野 而搵到有改善既地方
再有埋改善方案 包括所需要時間同人力成本
我諗其他teammate 應該無乜comment
最慘係乜鳩都唔知時
就拎話咩舊公司果套係咁做
你呢度咁做係有問題
呢d先最鳩
覺得你煩
上面個個係污染源頭點算
因為好有條理咁解釋一件事唔單只自己要識, 仲要有良好表達能力, 所以叫你google好過, 自己解釋太攰
想請啲bootcamp空姐返公司
都係睇你問咩問題

IT狗最善長就係problem solving 乜都自己攪撚掂 食碗麵
除非係company best practice 其他大路野 真係預你google完再問
係公司做新野問清楚先做,俾人話冇料
覺得可以拎出黎討論 真理愈辯愈明
但俾人屌完之後要收聲切忌硬頸
第一日一嚟到公司啲人好似預咗你已經識晒公司入面全部code咁
我覺得最緊要解釋得到
最近公司新請左個senior
呀頭要我跟佢做project
有啲位我問佢 佢好多時都答我
"上一間公司係咁寫"
"我係xxx度做咁大scale 都咁寫"
問多幾問就講 "一係你寫個example 我跟"
點解唔解釋下 呢啲理由對我黎講唔太充分
我上司係,你唔問佢,做完出黎會吊返你做乜唔問佢
問得多又怕煩
隔黎team有個醒目仔乜都自己黎哂deploy埋,結果大把bug,玩死support team
係懶醒
因為佢都唔識
how & why差好多皮
請我ok? 電腦都唔識開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞