住市區嘅人同住新界嘅人心態上有咩分別?

102 回覆
9 Like 68 Dislike
奧運站有幾座寫字樓
夜晚同假日仲靜過YOHO屯市
新界人覺得住市區即係西洋菜街?
市區最多人嘅住宅區應該係太古城

但同新界大商場比比已經唔算迫同嘈
奧運站有幾座寫字樓
夜晚同假日仲靜過YOHO屯市
新界人覺得住市區即係西洋菜街?
市區最多人嘅住宅區應該係太古城

但同新界大商場比比已經唔算迫同嘈

住宅區商場*
早排去元朗探朋友
經過YOHO個商場多人到呢
仲多人過市區
講真成個香港都係咁多人架啦,只係因為住新界返屋企嘅車程多數都係比較長,所以對“返屋企”個個過程感覺其實係幾強烈,咪好似有少少遠離繁囂嘅感覺囉,當然實際上都係咁多人
或者只係我地啲新界老餅以前仲未有咁多人嘅時候仲有呢啲感覺,大家後生嘅已經分唔到
Yoho算好啲,平日唔多人,係放假先爆

屯市、荃灣廣場、都會站、popcorn呢啲先係痴線level
如果你住新界要過海返工
返屋企嘅過程先係最迫爆,點遠離繁囂

金鍾去尖沙咀、北角轉將軍澳線呢啲真係迫到hihi
當然唔係講緊返放工個啲時間啦,唔好下下都諗住返工先得架啦腥港人
所以大西北人無野搵野黎講
我住過好幾區,真心奧運海個邊幾好住,要配套有配套,又唔會太多閒雜怪人
你返工唔使放工?
咁你先係病態地熱愛返工喎
有錢就唔使住屯門喇
少數啫
住屯門有幾多真係有錢
你唔知全個連登住屯門嘅都係住青山公路咩?次次一有人講屯門窮就撻青山公路啲屋仔岀嚟
即係將軍澳班人咁
一講偽中產就撻西貢出嚟
元朗閒日都長期迫爆,唔知咩濕鳩地方黎
啱啱由新界搬出九龍
每日多一粒鐘用(講緊坐車返工快啲)

個人懶咗,買game方便咗,食飯方便咗
出旺角買野之類方便咗
青山公路果堆咪就係黃金海岸附近,深井同青龍頭果堆
橫跨兩區
中到應一應我港島2-3分鐘到站,搭5個站行埋上office total 25分鐘

成日聽乜上蓋45分鐘返工真係r曬頭

一至五都多一粒鐘用
其實好正
諗多咗
住港島一樣有返到屋企樓下已經清靜
同遠離繁囂嘅感覺
新界住唔啱地方分分鐘嘈撚過市區
真,認知仲停留係上世紀咁,siu4
元朗屯門已經迫過旺角
通埋大陸關真係唔敢諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞