住市區嘅人同住新界嘅人心態上有咩分別?

102 回覆
8 Like 68 Dislike
我指嘅住市區,除港九外包埋荃葵青,新界人就港九荃葵青以外其他地方

個人覺得
1. 市區人好難接受塞車,因為冇屯公同吐露港兩大塞車熱點,所以返工成日預到最尾幾分鐘先出門口

2. 住市區唔會急住一夠18歲就學車,搵食另計,因為出入太方便

唔知大家有冇補充
宜家新界都好塞喎..
2. 住市區唔會急住一夠18歲就學車,搵食另計,因為出入太方便

咁唔住市區就會急住學車買車?
交通越唔方便嘅地方越急

試下細個住落馬洲大尾督北潭涌嗰啲郊區,睇吓到18歲會唔會即刻考車
新界人通勒時間計上車果刻到落車
市區人計要預早幾多出門口到目的地
屯門人成日話45分鐘出到港島
市區要搭巴士都預早5-10分鐘到巴士站等車啦
每日放工見到獅子山,大老山,尖山咁樣塞法,唔好話屯元天,沙田大圍都唔會考慮自住

大時大節更加唔好講
市區唔會塞咩 不過唔係塞喺公路啫 大角咀旺角觀塘果啲
剩係屯公吐露港撞一撞都唔知去咗幾多時間,如果份工唔遲得通常會預早好多出門

市區人唔同,巴士算密,其他好多靠黨鐵,黨鐵壞車另計

住荔枝角杏花邨青衣近黨鐵啲樓,份工返9點日日8點半出門口都唔遲
啱啱由屯門搬咗去荔枝角
份工返八點 一樣係六點八出門口
我諗最大分別應該係新界人“返屋企”個個感覺同市區人會好唔同,會感覺到屋企係比較“清靜,少人啲”嘅感覺,少少遠離繁囂咁樣
最好就住公司附近?
住新界好舒服 好多綠化地方 空氣較好

樓下有沙灘有公園 每日食完飯都去沙灘散步

入郊區又好方便,我入到市區反而唔習慣,樓太密
返元朗?
港島
荔枝角荃灣線18分鐘到金鐘
識人住沙頭角,27歲都未考車
去柴灣都係41分鐘
當你要搭鐵再轉車加上上落落多半個鐘
屯門巴士唔塞加直到公司門口可能得
屯門40分鐘到紅磡
荔枝角上車40分鐘已經到柴灣

你公司一定要搭果架車就冇計
夜晚食飯
住新界嘅要趕住走?
唔使呀,但由地鐵站行去公司要15分鐘
我明呀,我公司都唔近地鐵站
成日地鐵轉的士
但出門計半個鐘唔駛就返到,好爽
我廢
住九龍住唔到二千呎
所以住新界
住新界住二千尺養架車好爽
新界納米樓仲要塞巴士就慘過食屎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞