[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (99)

1001 回覆
3 Like 4 Dislike
留名
佢都冇咗share g-shock啦
佢之前講啲g-shock都幾正
今時今日兩者無論走時/穩定度已經冇分別
唯一唔同就係eta多幾個鐘pr
而家都好難再見到swatch group以外既牌子用eta
買既話睇款揀就得 eta定sw唔重要
學到野
重拾乜鬼啊 開左鋪就一定係金錢行先
唔通會想賺少d咩

呢d開左個頭就無架啦 除非佢唔做間鋪啦
其他集團唔用係因為當年ETA(swatch)唔抵得自己做機芯賺得少,牌子用佢個機芯做錶賺得多,然後岸鳩鳩話唔再賣俾其他牌子,迫到各大廠都要自家機芯
咁IWC都係公廁喎
錶面入塵點搞好
呢下係幾on9
你唔供應塊餅而家咪比sellita大刀大刀咁切

又或者真係用心良苦想成個錶壇進步
佢做到了
客觀咁講,另一個原因係當年乜錶都賣,ETA供俾swatch都唔夠,所以先作出唔供俾外面呢個決定
但係冇諗到歷峰會行group movement,然後swatch自己牌子仆直
IWC 都公廁
欣賞你!
一陣PR送你負皮,呢度都嚴重吹奏IWC
我出街同返工都見IWC多過PAM姐
不過我兩個brand都鐘意
睇文講swatch group目的係透過減產黎提高返機芯價值同競爭力
結果變左係提高出面sellita同其他廠自家芯既競爭力
pam 之前有個年代好似宜家嘅撈咁
宜家熱情退郤咗好多
不過個人覺得啲錶反而有誠實咗
以前可以夠膽賣隻無打磨過機芯出街
PAM最大挑戰係oversize熱潮過左
IWC pilot都係,所以兩間廠都開始做細少少希望銜接到個潮流,但係原味L會話無左原味,size L會話唔啱戴,所以我話IWC慢慢步入PAM條路,換湯唔換藥咁出舊款新色,浸死自己D客

唉,又求負皮
不過近年IWC 反而比以前多咗人買, 折扣都少咗
仲吸引多咗年輕人入

手粗幼都好個人, 你手幼咪覺得iwc出親都唔啱你囉
相反手粗又比較重男人味嘅人咪會鐘意買軍事味重嘅iwc 黎襯

錶就係呢樣好, 每個人總搵到啱自己風格嘅錶
pam主要都係自己整臭自己
品牌形象破產 想翻身都難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞