有冇巴絲係單拖移民?

555 回覆
411 Like 11 Dislike
人各有志真係冇辦法,每個人都有自己想行嘅路
你有父母陪已經好好
都係睇個人priority啦
重視個人前途嘅一定係gogogo,但係重視家人嘅真係冇咁易放得低
Video call始終唔及親身見,that’s why喺疫情底下全球唔少人都因為見唔到屋企人而抑鬱,更加唔駛講要用video call見最後一面、參加喪禮嗰啲,見到啲新聞都心酸
而喺香港幾時鎖港都唔出奇嘅情況下,冇得再見面係好大可能,令到人更加難做抉擇
講得啱,其實我都覺得係人生決擇,工、囡可以有好多個,但係老母得一個。
我地喺海外當然上到
但喺香港,翻牆亦唔易
首先佢block晒vpn,或者用vpn犯國安法
增加翻牆成本
呢D應該叫「家庭團聚」
父母係移民嘅永恆難題
仲要而家咁嘅局勢
支持巴打
好想單拖走,但得老母一個喺度真係放唔低,年紀又大 又無人照顧,佢又唔想走,唔知點好
年紀大到咩程度?
香港有冇其他親戚可以關照?
又時唔敢開口
想知多啲
邊方面
嚟緊想單拖去英國
但又無BNO 但都想走左先
加拿大?
都有個親戚喺度,但唔係好親
依家6x歲,行路麻麻地,暫時仲照顧到自己,但過多幾年唔敢諗
依家有班朋友陪佢吹水打牌,見佢過得幾開心,唯一擔心佢身體轉差,我又唔喺度,我驚我會後悔走咗
我都係坦白同佢講有呢個打算,起碼知道佢反應
剛submit完等批
同我屋企情況差唔多,都係身體開始有啲毛病
雖然我仲有個老豆陪佢,但另一方面屋企經濟狀況唔係好好
走幾年仲話得,再長遠啲各方面都唔知點算
但又好想好想走
巴打我完全明白你 我自己啱啱畢業出黎做野,想趁自己後生同埋事業上未起步就想去加拿大闖下,見到OWP個plan真係好吸引,同埋見到香港變得愈黎愈差更加想快啲走
但另一方面又放唔低我阿爸阿媽,老豆係長期病患者唔想就咁扔低佢就走,得返阿媽一個湊住老豆又唔想見到佢咁辛苦,真係好撚矛盾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞