Sony Xperia 討論區 (119) - 2022 白卡過主

1001 回覆
8 Like 4 Dislike
下部新機開放
連原生功能都係 信唔信dynamic color要1 IV先有
恨鐵不成鋼
隔離po提穩定度
我覺得一部機更新有冇新功能都好其次
最重要係使用嘅穩定度
但論穩定度有幾樣嘢罪大真係搞唔掂

1. 續航,1系真係頂唔到一日用

2. Mon最高亮度同閃光燈都太暗

3. 影相容錯度低,防震技術過時,又唔落AI搞

4. 前鏡太垃圾

UI都算,至少用到,但呢幾樣嘢好影響生活,與其塞啲咩所謂影音黑科技不如專心啲搞返好呢啲基本嘢
前鏡幾代都冇換過
信仰唔夠,再換應該轉會
電量真係唔夠用
至少三代
Xperia 1 / 1 II / 1 III / PRO-I / 5 / 5 II / 5 III
Xperia PRO同埋10系
但佢都無唔俾你自己裝
呢個真
同一粒 sensor 玩晒咁多部機
罪大嘛
以前嘅缺點宜家改善咗但以前嘅優點宜家唔撚見咗
下代冇改善都係轉返apple
今代算係體驗下,講到相機幾勁都好
前鏡垃圾,mon唔夠光電唔夠用都冇用
佢唔改呢啲下代都冇嘢好改
做咩咁晦氣
不過最唔想係超過200g
而家6.5吋都只係187g,又薄成個手感非常好
拎過iphone 13pro上手,又闊又重d即刻覺得唔好渣
唉講事實
年年換機年年都feel到佢點轉變
唔明點解佢要放棄以前好嘅嘢
冇可能唔過
個mom 最高亮度唔夠? 你平時開幾多
相機方面Sony 話我係賣相機, 啲垃圾AI 技術唔會用
其實 iPhone 同 Samsung 啲相同片
放落電腦睇係好差
只係平時電話Mon 細加個mon味精重先覺得啲相靚
我平時開自動
我唔覺SAMSUNG相放落電腦睇係好差, 最少我好滿意
如果真係差冇人POST IG啦~
我SAMSUNG用自然MODE, 冇用味精MODE
前XPERIA用家, 我覺得直出既話SAMSUNG相好好多, SAMSUNG影相我都冇開場景優化器, 我唔喜歡味精
XPERIA個MON最高亮度唔夠係指出街係日光下唔夠光, 呢點我10000$認同, 轉左SAMSUNG後出街用個MON真心好夠光, 個PEAK光度真係有明顯差距, 誇張D講分分鐘爭成50%光度, 當然我只係肉眼望, 係日光下一部係好清楚, 另一部係明顯唔夠光
我都係雙修,Samsung 用緊s20ultra
陽光下係好光,但部機都會變到好熱, 成日要拉返去一半
部 Pro I 返而啱啱好
AMOLED開PEAK光度就梗係熱架啦, XPERIA唔夠光就梗係唔熱啦.
我相信如果XPERIA個MON去到同SAMSUNG一樣光度時一樣係熱

睇唔到就即係用唔到, 幾涼都沒有用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞