『歸家post』BNO 5+1 VISA 申請資訊 (24) 直航英國等候區

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
唔攞護照唔等如無中國籍
唔好自欺欺人、掩耳盜鈴
我愛希魔!我愛希魔!
非英國出生嘅B如果係BNO visa dependent 必須完整行哂5+1,無捷徑。

Section 3(5)係畀海外出生嘅B, 於出生時父母至少其中一方係British Citizen by descent (呢啲B唔會因出生或世系取得BC)然後父母至少其中一方已經喺英國或某啲海外領土住夠3年之後申請登記成為BC。
其實唔複雜,因為證明你有乜國籍嘅責任喺申請人度,佢要你畀你畀唔出又無合理解釋咪reject 你,非常簡單。
想問下呢用BNO VISA過英國 讀大學比international student fee 呢個計法係咪應該短期內都幾難改變
睇過好似要住滿3年先可以用local fee
本身有個計劃諗住一過到去就讀個master 增進下技能再用大學網絡搵工
諗緊應唔應該慳十幾萬而調返轉做3年野然後先讀master
壞處係可能會比較難搵到自己想做既工
有冇巴打比D意見?
而家咩qualification 同埋master 諗住讀咩先
移英洋奴post 應該多D人俾到意見
而家係要等5年先有local fee
3年個講法係之前有debate 英國政府應該要做既野
但你係網上討論home fee問題 肯定比人屌到你開花
建議同現實識果班BNO圍爐吹下就算
之前有人搞petition 已被屌到變地底泥
BC唔住夠3年都要比international student fee
如果你預左頭半年係燒錢咁你就算幾時去都係燒足半年

同埋留意返如果一開始用盡半年quota之後果365日有咩urgent野都唔可以離開英國
搭單講句,
佢地差我萬幾蚊,refund 左成個月都冇聲氣,
hotline 又wait call wait 到地盡頭都打唔到入去
但係有friend 都係被cancel,5 working days 已經退翻落credit card
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞