『歸家post』BNO 5+1 VISA 申請資訊 (24) 直航英國等候區

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
唔係由入境英國果日開始計,5+1咩~
唔係
已經申請成功既,睇番你封email就知個start date / end date 係乜
有無人知係依家係英國續香港passport要幾耐時間先收到?等緊新passport就同屋企人上網申請visa
答下咀,明白返得祖國就唔想再孭住個支那國籍,但係生仔呢下野都有好多考慮因素,事實係如果本身已經過左30真係諗住生果班,5年話短都唔短,到時35後先生有可能變高齡,會有一定風險,甚或乎生唔出;仲有就係同個仔年齡差距太大對個仔既成長都未必係好事
呢啲都要一齊考慮,我就覺得反正遲早都會做BC,無謂為左頭果幾年係咪要揸廁板護照冒個風險
係,所以遲半年去,就慳返半年燒錢生活
想問問,如果我已經批左bno visa, 之後結左婚,係咪都可以擔保配偶申請bno visa?
知唔知係visa center申請係咪批慢過App好多?
想問下幫bb 申請passport 申請BNO 加返入自己家庭,係咪要用bb 申請個日開始計完成5+1 cover 左本身bb 父母個個開始日期?

因為見佢話5+1要成個家庭計,d 太空人case前後腳去英國係由最後到個個開始計,我有冇理解錯
BNO status holder 係可以滿足所有ILR 要求後自己申請ILR。

所謂要等埋一齊係因為做太空人嗰個係BNO status holder, dependent 係必須等到BNO holder 滿足到ILR要求之後先可以申請ILR。所呢啲情況嘅話,dependent 要extend visa。

所以如果BB喺你哋搬咗去英國之後先喺英國出生,BNO status holder 無做太空人,咁喺你哋拎到ILR 之後, BB就可以直接登記成為BC。

如果BNO status holder 做咗太空人,個另一半係dependent 嘅話,咁個B都係要等個BNO status holder 滿足咗ILR 嘅條件,搞掂咗個ILR之後,先可以幫個B搞BC。
想問下巴絲, 個Case係咁
有個小朋友個父母離左婚,撫養權歸亞爸, 但亞爸最終自己一個住, 而個小朋友就跟左亞嫲同住
咁亞嫲有BNO 想一個人帶埋小朋友去英國, 有冇辦法呢?

p.s. 個亞爸都有BNO 可以幫手申請但唔想英國住
過英國揾工啦
但要小心
我遇到嘅事係
藍絲老細→外國人管理或自稱老細→工作嘅人毛或藍或扮微黃
成個都係局
同香港藍絲架構嘅黑暗做法一樣
呢啲自己自咩事
可以話我吹水鳩噏
但接觸呢啲人同勢力好多年
好多嘢知道又係呢班人嘅所為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞