『歸家post』BNO 5+1 VISA 申請資訊 (24) 直航英國等候區

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
考慮緊去visa centre定用app apply好,想問有冇BRP影響大唔大?
見有人話英國已經好習慣電子化,上網check status唔係大問題
又有人話都係有實體卡比較方便
p.s.:冇車牌
2024都會淘汰實體BRP
到時候你都係上網check
原來會淘汰
仲諗住特登為咗張卡去visa centre,睇黎唔需要了
有事請教各位巴絲

本身自己有BNO,想帶埋呀媽去(佢只有廁所板)

如果過到去,假設一年後佢住唔慣,想放棄拎BC自己返香港。

咁我作為主申請人,如果想繼續留,已經住嘅1年期係可以繼續生效計算?

定還是要re-apply單人BNO VISA重新計5年
你係主申請人
你自己ILR得
除左一開頭到埗之外,其實可以好似美國咁用 driving license/provisional driving license 當係身份證明文件
人地咪話無driving license
我就係冇車牌所以諗係咪有張BRP好
對考車冇咩信心,暫時未知幾時先考到車牌
我知,但呢度有 「provisional」 for 學車 + 身份證明用
同而家有冇牌零關係
provisional driving license wor
無BRP生活揾工租樓完全無問題
唔好信埋網上啲on9野
感謝,google咗原來provisional driving license咁易申請
明白
網上資訊太亂
唯一問題,部分 virtual bank (starling/monese/revolut) 開唔到
不過真係個別問題啦,我 chase uk 同 Monzo 都冇問題
都要住夠185日先申請得
想問批咗Visa有冇得申請延期佢個半年期限?
正路係咪批咗bno visa,就已經計緊5+1

批果日開始計。我留係香港180日,第181日飛過去,去到第365日後,都當我完成到首12個月嘅居留條件?
正確黎講
"批咗bno visa,就已經計緊申請 ILR條件: 不能於求其12個月離開英國超過180日"
你舉個例子唔係fail咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞