律政司外聘大狀庭上手機響《願榮光》鈴聲 傳刑事檢控科禁該大狀接手「社會事件」檢控

115 回覆
340 Like 45 Dislike
做咗廿年,接呢啲case,用榮光,上庭響
同時發生
個大狀心諗 有本事唔好搵我LOR
用黎明首《全日愛》前面音樂嗰part會點?
蠢撚過隻豬
有咩冇可能,特登唔特登都係合理推論,真相得佢一個知。
咪係
其實係傲寓樓盤宣傳片歌啫
又要捉鬼,正
大律師唔係有規則能力範圍內接到就要接唔俾揀case嘅咩?
下次上庭播紅歌
好好玩?
律政司一直沿用外聘制度協助檢控工作,標準外判表中按律師擁有的經驗細分為A及B名單,A名單屬於年資深及表現較佳的大狀,相反B名單屬於經驗較淺的大狀,但多年來律政司一直未有就A名單內的大狀費用調高,隨着反修例案件暴增,此類「社會事件」(public order event)案大部分安排在裁判法院審理,也必須由A名單內挑選大狀擔任外聘檢控工作,但若處理涉及三天審訊或以上的社會事件,A名單大律師的收費竟低於外聘B大狀的收入,這種現象令有足夠工作經驗的大狀卻步,結果檢控工作落入一些疑有「政治立場」的大狀手中。消息指,早前有位超過二十年經驗的外聘大狀在裁判法院檢控期間,其手機突然響起,而手機鈴聲正是《願榮光歸香港》。

星島真係垃撚圾報紙
講咁撚多廢話 就係想解釋DOJ個制度無錯 係因為太多case"所以"有黃絲大狀
真荒謬點解上面咁多人覺得制裁會燒到一個律政司嘅外聘大狀
要制裁都係律政司堆高層死先啦
擺明突登 未見過有人2021年用榮光做鈴聲
有資格撚鳩doj都真係幾好玩
唔想臭朵

可能係何妖版黎
我覺得有心,做到呢D位,點會犯呢D錯
呢個係人才,國家需要
唔講咁多 即係駁嘴
唔想反人類
又唔係無job
講就咁講姐 你唔係信呀嘛 大把"合理原因"推啦

撞期呀 身體原因呀 等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞